Przepisy na lazanię

Lazania to kulinarny rarytas z włoskim rodowodem. Jedna z największych gwiazd włoskiego i światowego kina – Sophia Loren – pytana, na czym polega sekret jej doskonałej sylwetki, bez wahania odpowiedziała, że zawdzięcza ją jedzeniu makaronów, zwłaszcza lazanii. Potrawa przez wieki przeszła liczne modyfikacje, dzięki czemu możemy przygotowywać nie tylko tradycyjną lazanię, ale również jej wersję z łososiem lub cukinią.

www.frisco.pl

Lazania z łososiem i szpinakiem

Składniki:

1 opakowanie makaronu do lazanii, ½ kg mrożonego szpinaku, ½ kg świeżego łososia, 5 łyżek fety, sok z połówki cytryny, ½ kostki mozzarelli, 30 dag żółtego sera, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz.

Składniki na sos beszamelowy:

40g masła, 35g mąki pszennej, ½ litra mleka, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 ziarna pieprzu, ½ łyżeczki soli i pieprzu.

Sposób przyrządzenia

Umyj łososia, wysusz, a następnie skrop sokiem z cytryny, przykryj folią spożywczą i zostaw na noc w lodówce. Rano wyjmij łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ości. Pokruszonego na kawałki posyp jedną łyżeczką soli i pieprzu. Jeśli zależy Ci na czasie, zamiast przechowywać łososia w lodówce, poddaj go obróbce termicznej na patelni. W tym celu umytego i wysuszonego łososia usmaż na dwóch łyżkach oliwy z oliwek, a następnie pokrusz na kawałki, dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Rozmroź szpinak i odparuj z niego wodę. Do gorącego szpinaku dodaj mozzarellę, fetę, drobno pokrojony czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się fety i mozzarelli. Teraz przygotuj sos beszamelowy. Zagotuj mleko z gałką muszkatołową, pieprzem i solą, a następnie wyjmij ziarenka pieprzu. W drugim naczyniu rozpuść masło, zdejmij z ognia, wsyp mąkę i energicznie wymieszaj. Nie przerywając tej czynności, dolej mleko i wstaw rondel na palnik. Ciągle mieszając, gotuj do momentu otrzymania gęstego białego sosu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj całość ok. 1 minuty. Zdejmij z palnika i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała brzegów sosu. Makaron ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Na dnie żaroodpornego naczynia rozlej kilka łyżek sosu, połóż płaty makaronu, a na nich ułóż szpinak. Uzyskane warstwy przykryj 1/3 sosu beszamelowego, ułóż kolejną warstwę makaronu, na niej wyłóż łososia, ponownie polej 1/3 sosu i połóż ostatnią warstwę makaronu. Na całość wylej resztę beszamelu. Możesz posypać startym żółtym serem. Piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Lazania z mięsem mielonym i cukinią

Składniki:

2 małe cukinie, 2 łyżki oliwy, 30 dag mielonego mięsa drobiowego, 20 dag makaronu do lazanii, 2 cebule, puszka pomidorów, pęczek bazylii.

Sposób przyrządzenia

Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj mięso mielone i smaż ok. 5 minut. Dodaj rozgniecione pomidory z zalewą i posiekaną bazylię. Dopraw solą i pieprzem, a następnie duś ok. 10 minut. Przygotuj sos beszamelowy. Skorzystaj ze sposobu przyrządzenia podanego w powyższym przepisie na lazanię z łososiem i szpinakiem. Odetnij końce cukinii i pokrój ją w plastry. Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 30 sekund. Płaty lazanii odłóż na bok, aby się nie skleiły. Na dno żaroodpornego naczynia wylej kilka łyżek sosu beszamelowego, połóż płaty makaronu, a na nich rozlej warstwę sosu pomidorowego z mięsem i cukinię. Następnie polej kolejną porcją beszamelu i wyłóż warstwę makaronu. Postępuj w ten sposób do momentu wyczerpania składników. Pamiętaj, że ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy. Piecz ok. 45 minut w rozgrzanym do 185 stopni piekarniku.

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ