Jak zdrowo przytyć?

Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – odsetek ludzi z nadwagą lub otyłością stale wzrasta. W Polsce i na świecie realizowane są programy pomocy osobom, których waga jest zbyt wysoka. Wbrew pozorom jeszcze trudniejsze zadanie mają osoby borykające się z niedowagą. Prawidłowy wzrost wagi polega na przyroście tkanki mięśniowej, a nie tłuszczowej. Jak tego dokonać?

livewell-indonesia.com

Przyczyny niedowagi

Często przyczyną niedowagi nie jest tylko szybki metabolizm. Zbyt niska waga może być objawem chorób pasożytniczych lub metabolicznych, dlatego pierwszym krokiem zmierzającym do zwiększenia masy ciała powinna być wizyta u lekarza. Powodami niedowagi mogą być również zaburzenia endokrynologiczne, np. nadczynność tarczycy. Czasami za niewielkimi wskazaniami na wadze stoją nowotwory, gruźlica oraz uwarunkowania genetyczne. Spadek wagi bywa często wypadkową stresującego trybu życia.

Ogólne postępowanie

Prawidłowe przybieranie na wadze jest wolnym i żmudnym procesem, który zmierza do przyrostu tkanki mięśniowej, a nie tłuszczowej. Kluczem do sukcesu jest regularność posiłków oraz stopniowe zwiększanie porcji. Znaczenie ma również ilość posiłków – 5-6 na dobę. Odpowiedni wzrost wagi w ciągu tygodnia wynosi 0,5 kg. Uzyskanie takiego wyniku umożliwia konsekwentne spożywanie co najmniej 500 kcal dziennie więcej oraz zbilansowana dieta bogata w pełnowartościowe białko, węglowodany złożone i produkty będące źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Produkty wskazane

Zdrowe oleje (oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej lniany, olej rzepakowy), żółtka jaj, mięso i jego przetwory, makaron, brązowy ryż, kasze, warzywa (ziemniaki, groch, fasola, kabaczki, groszek, kukurydza, warzywa strączkowe), owoce (banany, awokado, winogrona, ananas, grejpfruty), suszone owoce (śliwki, daktyle, figi, morele), ciemne pieczywo razowe i pełnoziarniste, pumpernikiel, tłuste ryby morskie (śledź, tuńczyk, łosoś), muesli, rodzynki, pestki dyni i słonecznika, miód, melasa buraczana, napoje mleczne (jogurty, kefiry, kwaśne mleko), wołowina, drób.

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ