Kremowe zupy pełne witamin

Zupa to niepozorne, ale pełnowartościowe danie, które doda energii i szybko zaspokoi głód. Dietetycy są zgodni co do tego, że należy zjeść jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Dlaczego więc nie miałaby to być aromatyczna gęsta zupa-krem pełna witamin?

www.youne.com 

Zapomnij o zupkach chińskich jedzonych naprędce zaraz po powrocie do domu z pracy czy z uczelni. Wystarczy w ciągu dnia poświęcić około poł godziny, by na drugi dzień móc odgrzać sobie przepyszną zupę pełną przypraw, a nie chemicznych rakotwórczych składników. Jedynym dodatkowym sprzętem potrzebnym do zrobienia kremowej zupy, oprócz garnka, będzie blender. Jeśli jeszcze go nie masz warto się w niego zaopatrzyć, ponieważ przydaje się w wielu innych kuchennych sytuacjach. Można robić zupy wielowarzywne lub ograniczyć się do kilku jarzyn, na przykład w tym samym kolorze. Jeśli nie jesteś wegetarianinem lub weganinem możesz przygotować mięsny wywar, ale zupy na bazie samych warzyw też są smaczne i wartościowe odżywczo. Wedle upodobań zupę-krem możesz jeść z grzankami, groszkiem ptysiowym, lekkim makaronem lub po prostu samą, bez dodatków.

 

Kremowa zupa cebulowa  

Jedna z najprostszych i najtańszych zup. Do jej wykonania potrzebujesz następujących składników:

4-5 białych cebul średniej wielkości,

szczyptę kminku,

3-4 łyżki mąki,

2 łyżki masła,

1 łyżka cukru,

1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego,

kilka kromek chleba,

15 dag sera cheddar.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, poczekaj aż się sklaruje, następnie dorzuć pokrojoną w półtalarki cebulę. Smaż cebulę, co jakiś czas mieszając, gdy zmniejszy swoją objętość i kolor, dodaj cukier i kminek. Po 15 minutach duszenia dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie zagotuj wywar i dodaj do niego podsmażoną cebulę, doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia, chwilę odczekaj i dokładne zblenduj. Chleb pokrój w kostkę i podpiecz na patelni z minimalną ilością oliwy. Do miski nalej zupę, dorzuć podpieczony chlebek i posyp startym serem cheddar.

 

Krem brokułowy:

1 brokuł,

1 por (biała część),

wywar z mięsa lub włoszczyzny,

3 ząbki czosnku,

oliwa,

1 kostka śmietankowego serka topionego,

kilka ziaren ziela angielskiego,

kilka liści laurowych,

sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Ugotuj wywar wedle upodobań, mięsny lub warzywny, dodaj do niego ziele angielskie i liście laurowe. Brokuł podziel na różyczki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Czosnek i pora pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj najpierw czosnek, chwilę podsmaż, następnie dorzuć pora. Całość smaż około 5 minut, aż por zmięknie i zmniejszy objętość. Do gotującego się wywaru wrzuć różyczki brokułu i podsmażonego pora. Gotuj do momentu, aż brokuł będzie al dente. Zdejmij z ognia, dodaj pokrojony w kostkę serek topiony i całość zblenduj. Do kremu brokułowego idealnie pasuje solony groszek ptysiowy, można udekorować listkami kolendry.

 

Krem z dyni i marchewki:

500 g miąższu dyni,

3 marchewki,

pół selera,

około 5 cm korzenia imbiru,

1,5 l wody,

1 płaska łyżeczka cynamonu,

1 łyżeczka curry,

1 łyżeczka cukru,

Sok wyciśnięty z połowy limonki,

3 łyżki oliwy,

5 łyżek śmietany 18%,

Sól, pieprz, chili do smaku.

Na dno dużego garnka wlej oliwę i kiedy będzie rozgrzana wrzuć pokrojone w kostkę marchewkę i selera, duś około 5 minut. Następnie dorzuć pokrojony w plasterki imbir, pokrojoną w grubą kostkę dynię i całość zalej wodą. Gotuj około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodaj sól, pieprz, chili jak lubisz oraz sok z limonki. Na końcu zblenduj i zabiel zupę śmietaną. Podawaj z listkami ulubionych świeżych ziół.

 

Zupy to naprawdę nic trudnego, a szybko zaspokoją pierwszy głód i rozgrzeją w zimowe popołudnie. Warto się do nich przekonać i pokombinować z różnymi kolorowymi warzywami pełnymi witamin i wartości odżywczych. Smacznego! 

 

Karolina Wójtowicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ