Przekąski karnawałowe
Na udaną imprezę składa się nie tylko doborowe towarzystwo i dobra muzyka, ale również smaczne jedzenie. W menu mogą znaleźć się roladki z szynką i szpinakiem oraz fantazyjne pingwiny wykonane z oliwek. Proste i szybkie w przygotowaniu, idealnie komponują się z każdym daniem głównym oraz drinkami i koktajlami.
Rolada z szynką i szpinakiem
Składniki ciasta:
450g szpinaku, 6 jajek, 1 łyżka masła, sól i pieprz.
Składniki nadzienia:
200g serka kremowego, 6 plastrów szynki, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masło rozpuść na patelni i smaż na niej szpinak do momentu aż się rozmrozi, a woda odparuje. Ubij jajka z solą i pieprzem, a następnie dodaj przestudzony szpinak i dokładnie wymieszaj. Uzyskaną masę przełóż na wyłożoną pergaminem i posmarowaną masłem blachę i piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przestudź parę minut. Serek połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i solą. Ciasto odwróć do góry nogami, zdejmij papier i posmaruj masą serkową, połóż szynkę i zwiń wzdłuż krótszego boku. Przygotowaną roladę owiń w folię i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Oliwkowe pingwiny
Składniki:
oliwki, 1 niewielka marchewka, kilka kulek mini mozzarelli.
Sposób przyrządzenia
Mozzarellę pokrój na cztery części. Ponacinaj połowę oliwek. Obierz ugotowaną marchewkę i pokrój ją w plasterki. Wycinaj w nich dziubki, które następnie wetknij do nienaciętych oliwek. Do naciętych oliwek włóż po ¼ mozzarelli. Na wykałaczkę nabij plasterek marchewki, który pozostał po wycięciu dziubka. Na to nałóż oliwkę z mozarellą, a na sam szczyt oliwkę z dziubkiem z marchewki. Otrzymasz w ten sposób efektowne pingwinki. Smacznego!
Źródło: blox.pl
Paulina Rożej