Trzy sposoby na kuskus!

Kasze są kopalnią witamin i minerałów, dlatego stanowią nieodzowny element zbilansowanej diety. W ostatnim czasie znacznie wzrosło zainteresowanie kaszą kuskus, która jest nie tylko sycąca, ale także lekkostrawna i bogata w węglowodany i białko. Poza tym posiada wiele zastosowań w kuchni – doskonale smakuje na ciepło i jako składnik sałatek, a dzięki orzechowej nucie sprawdza się jako składnik zarówno dań ostrych, jak i słodkich.

livelaughcookeat.com

Kotlety z kaszy kuskus z suszonymi pomidorami i bazylią

Składniki:

6 łyżek kaszy kuskus, 1 jajko, 100 ml gorącego bulionu, 3 suszone pomidory, 1 łyżka suszonej bazylii, 2 łyżki bułki tartej, 3 ząbki czosnku marynowanego w oleju, olej.

Sposób przyrządzenia

Kuskus zalej gorącym bulionem i poczekaj aż napęcznieje. Jeśli kasza jest zbyt mokra, odlej nadmiar bulionu. Jeśli zbyt sucha wtedy dolej go trochę więcej. Dodaj jajko, bułkę tartą, bazylię, posiekany czosnek i drobno pokrojone suszone pomidory. Dopraw solą, pieprzem lub inną wybraną przez Ciebie przyprawą. Wymieszaj i formuj niewielkie kotlety. Jeśli uzyskana masa będzie zbyt wodnista, dodaj odpowiednią ilość kaszy lub bułki tartej. Kotlety smaż na patelni z dwóch stron na rumiany kolor.

Sałatka z kaszą kuskus, tuńczykiem i warzywami

Składniki:

40 dag kaszy kuskus, 6 łyżek majonezu, 4 średniej wielkości ogórki kiszone, 1 puszka kukurydzy, 2 puszki tuńczyku w oleju, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 15 sztuk oliwek, łyżka soku z cytryny, tymianek, sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia

Kaszę kuskus ugotuj z dodatkiem soli i pieprzu. Ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokrój w kostkę i wymieszaj z kuskusem. Następnie dodaj odsączoną kukurydzę, sok z cytryny, tuńczyka i oliwki pokrojone na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem. Gotową sałatkę udekoruj gałązkami tymianku.

Kuskus z miodem i bakaliami

Składniki:

20 dag kaszy kuskus, mleko w proszku, szklanka posiekanych orzechów włoskich, suszone daktyle, figi, morele lub śliwki, opakowanie rodzynek, 2 łyżki miodu, 2 łyżki cukru.

Sposób przyrządzenia

Mleko w proszku rozpuść w jednym litrze wody. Dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu. Do gorącego mleka wsyp kuskus i gotuj na małym ogniu do momentu aż napęcznieje. Mieszaj przez cały czas, żeby nie doprowadzić do powstania grudek i przypalenia kaszy. Kiedy będzie już gotowa, dodawaj suszone owoce, orzechy i rodzynki aż do uzyskania oczekiwanej gęstości. Dolej wody, jeśli uzyskana masa będzie zbyt gęsta. Pod koniec gotowania dodaj miód, ale wcześniej spróbuj czy potrawa nie jest już wystarczająco słodka. Ponownie wymieszaj i podawaj na ciepło. Smacznego!

Źródło: gruszkazfartuszka.pl, prześlijprzepis.pl

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ