Truskawkowy zawrót głowy

 

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Na straganach, w sklepach czy w najbardziej ruchliwych częściach miast można zauważyć łubianki pełne tych słodkich owoców. Dawniej jadać mogli je nieliczni.  Ich spożywanie było przejawem luksusu. Teraz każdy może się nimi rozkoszować do woli – a smakują przepysznie, pod różnymi postaciami. Oto kilka przepisów z truskawką w roli głównej.

Źródło: corksandcake.com

Carpaccio z truskawek 

Składniki:

  • kilka liści młodego szpinaku,
  • 5 – 7 truskawek, pokrojonych w plasterki,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru.

Sposób przygotowania:

Szpinak umyć i oczyścić z twardych łodyżek, a następnie ułożyć na półmisku. Dodać truskawki. Połówkę pomarańczy obrać, pokroić w cząstki i położyć na półmisku. Z drugiej połowy pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać z miodem. Sałatkę polać sosem pomarańczowo-miodowym. Całość skropić jogurtem i posypać brązowym cukrem.

Źródło: www.vitanatural.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ