Małe włoskie calzone

calzone duze sporteuroCalzone to nic innego jak pieczone pierożki z warzywnym nadzieniem w środku. Z resztą, mogą być nadziewane naszymi ulubionymi produktami. Najlepiej smakują z serem i grillowanymi dodatkami. Można je jeść na zimno jako przekąska, ale i na ciepło jako danie główne.

Składniki: (około 20 porcji małych calzone)

  • połowa ilości ciasta na pizzę
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1/3 bakłażana
  • 3 plasterki cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku wędzonej lub słodkiej + do podania
  • 160 g sera (mieszanych: 80 g fety i 80 g mozzarelli lub stracchino)
  • oliwa extra vergine

Przygotowanie:

  • Przygotować ciasto na pizzę z dowolnego przepisu i odstawić do wyrośnięcia.
  • Paprykę pokroić na 6 części, usunąć gniazda nasienne, cukinię i bakłażana pokroić na plasterki. Wszystkie warzywa razem z cebulą oprószyć solą. Grillować partiami na patelni grillowej lub płycie opiekacza, dość długo, przez około pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając. Warzywa można też upiec w piekarniku lub pod rozgrzanym grillem piekarnika.
  • Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano. Dodać 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżki oliwy extra vergine, pokruszony ser feta oraz odciśniętą z wody i pokrojoną mozzarellę lub ser stracchino. Farsz wymieszać i odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek gruby na około 0,7 cm (ciasto nie może być za cienkie, aby nie pękło podczas pieczenia). Wycinać szklanką kółka o średnicy około 8 cm, na środek nakładać po płaskiej łyżce farszu. Zlepiać brzegi ciasta i lepić pierogi, układać je na blaszce do pieczenia posmarowane od spodu oliwą extra vergine.
  • Do miski po farszu wlać 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, dodać 1/2 łyżeczki papryki w proszku i mieszanką tą posmarować wierzch ulepionych pierożków, odstawić na czas nagrzania piekarnika do 210 stopni. Pierożki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, fot. myrecipes.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ