Małe włoskie calzone
Calzone to nic innego jak pieczone pierożki z warzywnym nadzieniem w środku. Z resztą, mogą być nadziewane naszymi ulubionymi produktami. Najlepiej smakują z serem i grillowanymi dodatkami. Można je jeść na zimno jako przekąska, ale i na ciepło jako danie główne.
Składniki: (około 20 porcji małych calzone)
- połowa ilości ciasta na pizzę
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1/3 bakłażana
- 3 plasterki cebuli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka papryki w proszku wędzonej lub słodkiej + do podania
- 160 g sera (mieszanych: 80 g fety i 80 g mozzarelli lub stracchino)
- oliwa extra vergine
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto na pizzę z dowolnego przepisu i odstawić do wyrośnięcia.
- Paprykę pokroić na 6 części, usunąć gniazda nasienne, cukinię i bakłażana pokroić na plasterki. Wszystkie warzywa razem z cebulą oprószyć solą. Grillować partiami na patelni grillowej lub płycie opiekacza, dość długo, przez około pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając. Warzywa można też upiec w piekarniku lub pod rozgrzanym grillem piekarnika.
- Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano. Dodać 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżki oliwy extra vergine, pokruszony ser feta oraz odciśniętą z wody i pokrojoną mozzarellę lub ser stracchino. Farsz wymieszać i odstawić.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek gruby na około 0,7 cm (ciasto nie może być za cienkie, aby nie pękło podczas pieczenia). Wycinać szklanką kółka o średnicy około 8 cm, na środek nakładać po płaskiej łyżce farszu. Zlepiać brzegi ciasta i lepić pierogi, układać je na blaszce do pieczenia posmarowane od spodu oliwą extra vergine.
- Do miski po farszu wlać 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, dodać 1/2 łyżeczki papryki w proszku i mieszanką tą posmarować wierzch ulepionych pierożków, odstawić na czas nagrzania piekarnika do 210 stopni. Pierożki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, fot. myrecipes.com