Czekoladowe muffiny na 2 sposoby

Czekolada w kuchni to dobry pomysł o każdej porze roku. Nasza propozycja to zamknięcie jej pysznego smaku w otoczce kuszącego muffina. Dla zadowolenia wszelkich gustów wybraliśmy 2 przepisy z użyciem białej i gorzkiej czekolady. Smacznego!

fot. Hanna Gajewska

Czekoladowe muffiny z kawałkami gorzkiej czekolady

Składniki (12 muffinów):

  • 150 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 170 ml mleka

Sposób przygotowania:

Przygotowując pracę rozgrzewamy piekarnik do 200ºC, wykładamy foremki do muffinów papilotkami i rozgniatamy czekoladę (rozdrobnienie kawałków w zależności od preferencji).

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przesiewamy mąkę i pozostałe suche składniki (proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, kawę zbożową, cukier i cukier wanilinowy) do miski.

Używając miksera rozcieramy jajka, a następnie dodajemy do nich mleko. Następnie jajeczną masę i masło łączymy z suchymi składnikami delikatnie mieszając. Dodajemy pokruszoną czekoladę.

Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy ok. 20 min (aż zanurzany w muffinach patyczek wyjdzie suchy).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ