Czekoladowe muffiny na 2 sposoby
Czekolada w kuchni to dobry pomysł o każdej porze roku. Nasza propozycja to zamknięcie jej pysznego smaku w otoczce kuszącego muffina. Dla zadowolenia wszelkich gustów wybraliśmy 2 przepisy z użyciem białej i gorzkiej czekolady. Smacznego!
Czekoladowe muffiny z kawałkami gorzkiej czekolady
Składniki (12 muffinów):
- 150 g masła
- 150 g czekolady gorzkiej
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 170 ml mleka
Sposób przygotowania:
Przygotowując pracę rozgrzewamy piekarnik do 200ºC, wykładamy foremki do muffinów papilotkami i rozgniatamy czekoladę (rozdrobnienie kawałków w zależności od preferencji).
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przesiewamy mąkę i pozostałe suche składniki (proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, kawę zbożową, cukier i cukier wanilinowy) do miski.
Używając miksera rozcieramy jajka, a następnie dodajemy do nich mleko. Następnie jajeczną masę i masło łączymy z suchymi składnikami delikatnie mieszając. Dodajemy pokruszoną czekoladę.
Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy ok. 20 min (aż zanurzany w muffinach patyczek wyjdzie suchy).