Przepisy na jarmuż

Jarmuż jest warzywem spokrewnionym z brokułem i brukselką. Znany i ceniony był już w starożytności. Pomimo tego, że jest kopalnią witamin i minerałów, na polskich talerzach pełni raczej funkcję dekoracyjną. To niskokaloryczne warzywo zapobiega chorobom serca, chroni przed miażdżycą, korzystnie wpływa na wzrok, stymuluje produkcję czerwonych krwinek oraz posiada właściwości przeciwnowotworowe.

pdxfoodlove.com

Sałatka z jarmużem podawana na ciepło

Składniki:

Jarmuż, pół puszki ciecierzycy, papryka, marchewka, czosnek, cebula, curry, słodka mielona papryka, garam masala, jogurt grecki lub mleko kokosowe.

Sposób przyrządzenia

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Cebulę pokrój w piórka i rozgnieć kilka ząbków czosnku, a następnie wrzuć na patelnię. Po paru minutach dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Dopraw curry, mieloną papryką i garam masala. Smaż ok. 10 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. Jeśli zaczną się przypalać, dolej do nich trochę wody. Teraz wrzuć grubo posiekany jarmuż i wymieszaj. Na koniec, kiedy jarmuż będzie miękki, dodaj ciecierzycę. Sałatkę możesz podawać z jogurtem greckim lub mleczkiem kokosowym.

Pesto z jarmużu

Składniki:

jarmuż, natka pietruszki, pestki słonecznika, ząbek czosnku, parmezan.

Sposób przyrządzenia

Do wysokiego naczynia wrzuć wszystkie składniki. Parmezan powinien być wcześniej starty na tarce z małymi oczkami. Zmiksuj całość blenderem, a następnie dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny oraz dolej oliwy z oliwek. Ponownie zblenduj wszystkie składniki. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, możesz dolać łyżkę wody i wymieszać. Pesto z jarmużu doskonale sprawdza się w roli pasty do kanapek lub w połączeniu z makaronem. Smacznego!

Źródło: sport.pl

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ