Ciasta, które smakują jak batony!
Batony. Często kupujemy je w sklepach, bo poprawiają humor i wyśmienicie smakują. Ale czym jest mały batonik, kiedy dokucza głód i mamy ochotę na naprawdę dużą ilość słodyczy? Myślałaś kiedyś o tym, aby przygotować ciasto smakujące jak Twój ulubiony baton? Mamy dla Ciebie przepisy!
Ciasto Snickers
Gruba warstwa orzechów, pulchny biszkopt, krem budyniowy – oto cała tajemnica Snickersa.
Biszkopt
Składniki:
- 8 jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 25 dag mąki,
- 2 duże łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki wody.
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito do ubitych jaj. Na koniec dodać zimna wodę i całość lekko zamieszać. Upiec biszkopt na blaszce 24x42cm w temperaturze 175 stopni około 25-30 minut. Blaszkę dobrze nasmarować i piec na papierze do pieczenia.
Ciasto orzechowe
Składniki:
- 25 dag orzechów grubo pokrojonych,
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka maki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników i piec na blaszce tej samej wielkości co biszkopt. Ciasto piec na papierze i papier zdjąć jeszcze z gorącego placka. Piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.
Krem
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka,
- 5 żółtek (z ciasta orzechowego),
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 kostki masła (margaryna+masło),
- 2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Z mleka, cukru, żółtek i maki ziemniaczanej ugotować budyń – odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładko, dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć na pulchną masę. Można dodać kieliszek spirytusu. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji.
Złożenie ciasta:
Połowa biszkoptu – połowa kremu – ciasto orzechowe – druga połowa kremu – druga połowa biszkoptu – pozostały krem, posypać startą czekoladą.
Biszkopt nasączyć kawą lub wodą przegotowaną i ostudzoną (można dodać alkoholu).