Romantyczna kolacja – menu!

Kolacja dla dwojga to świetny sposób na spędzenie czasu z ukochanym. Jeżeli nie masz pomysłu na wyjątkowe menu, które zachwyci Twoją drugą połówkę, koniecznie sprawdź nasze przepisy na szybkie i proste przysmaki. Zobacz jak przyrządzić trzy daniową ucztę. Dzięki tym przepisom będzie to niezapomniany wieczór!

 Fot: deskopneuxus.com

 

Przystawka – rollsy z szynką i serem

Składniki:

– 8 płatów tortilli,

– 150 g sera ementaler,

– 150 g sera grana padano,

– 150 g sera mozzarella,

– 100 g szynki Pikok,

– 5 łyżek jogurtu naturalnego,

– 5 łyżek musztardy Dijon,

– sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 220oC. Musztardę mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy sól i pieprz. Sery trzemy na tarce, szynkę oraz salami kroimy w paseczki. Na płatach tortilli rozsmarowujemy sos, posypujemy mieszanką serów oraz pokrojonymi wędlinami. Zwijamy tortille, tworząc roladki. Kroimy na małe roladki i do każdej z nich wbijamy wykałaczkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut.

 

Danie główne: Bakłażan nadziewany serem feta, pomidorami i papryką

Składniki:

– duży bakłażan,

– 2 pomidory,

– 50 g czarnych oliwek,

– 200 g sera feta,

– 2 ząbki czosnku,

– pół szklanki liści bazylii,

– pieprz,

– oliwa.
Sposób przygotowania:

Przekrawamy bakłażana na połowy. Nacinamy obie połówki, solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180oC, osuszamy bakłażana papierowym ręcznikiem, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 20 min. Kiedy bakłażany wystygną wydrążamy miąższ, siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy rozdrobnione pomidory, oliwki, bazylię, czosnek i fetę. Dodajemy pieprz, mieszamy. Powstałą masą napełniamy połówki bakłażanów, posypujemy po wierzchu fetą i skrapiamy oliwą. Ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 40min.

Mus czekoladowy z chili

Składniki:

– 150 ml śmietany,

– 100 g serka mascarpone,

– 45 g cukru,

– 100 g gorzkiej czekolady,

– chili,

– świeże maliny.

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rzadkiej masy dodajemy szczyptę chili. Ubijamy śmietanę z cukrem. Zestawiamy czekoladę z kuchenki i mieszamy ja energicznie z śmietaną oraz serkiem mascarpone. Wstawiamy masę do lodówki. Po 45 minutach wyjmujemy i przekładamy bezpośrednio do naczyń, z których będziemy jeść. Według uznania ozdabiamy, np. świeżymi malinami.

___________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ