Jesienne drinki rozgrzewające

Grzańce z wina lub piwa to nie tylko sposób na rozgrzanie organizmu lub walkę z przeziębieniem, ale także pomysł na pyszny napój w chłodny jesienny wieczór, który możesz przygotować nie opuszczając domowych pieleszy.

www.jhpromotions.com

Grzaniec z białego wina

Składniki:

5oo ml białego wytrawnego wina,

2 łyżki miodu,

1 limonka,

1 cytryna,

1 pomarańcza,

kilka goździków,

laska cynamonu,

gwiazdka anyżu.

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności wlej wino do garnka, dodaj miód oraz owoce pokrojone wcześniej w plasterki lub ćwiartki. Charakterystyczny słodkawo – korzenny smak i zapach grzańca uzyskasz ścierając korę cynamonu na tarce, a następnie wrzucając ją do garnka razem z goździkami i gwiazdką anyżu, które z kolei nadadzą winu lekko pikantny posmak. Podgrzej cały napój na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.

Klasyczny grzaniec z czerwonego wina

Składniki

750 ml czerwonego wytrawnego wina,

3 łyżki miodu,

kilka plastrów pomarańczy,

kilka goździków,

laska cynamonu,

rodzynki.

Sposób przygotowania

Wino podgrzewaj w garnku lub rondlu, uważając, żeby go nie zagotować. Następnie do naczynia wrzuć goździki, cynamon, rodzynki i plastry pomarańczy. Jako ostatni składnik dodaj miód.

Grzane piwo

Składniki:

500 ml piwa,

laska cynamonu,

gałka muszkatołowa,

goździki,

cukier trzcinowy lub miód.

Sposób przygotowania

Do rondla wlej piwo tak, aby powstało jak najwięcej piany. W ten sposób zapobiegniesz tworzeniu się jej podczas podgrzewania, a tym samym piwo nie wykipi. W moździerzu rozgnieć kilka goździków oraz odrobinę laski z cynamonu. Gałkę muszkatołową zetrzyj za pomocą noża, a następnie wrzuć ją do napoju razem z cynamonem i goździkami. Dodaj miód lub cukier i mieszaj. Podgrzewaj powoli, pamiętając, aby nie doprowadzić do zagotowania.

Nasza rada

Jeśli dbasz o linię lub należysz do diabetyków, miód możesz zastąpić syropem z agawy. Syrop ten jest bardzo dobrze rozpuszczalny i słodszy od cukru, jednocześnie ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny od miodu. Otrzymany grzaniec piwny, możesz przecedzić przez sitko. Unikniesz w ten sposób połykania kawałków cynamonu i goździków.

Źródło: feed-me-better.blogspot.com, ofeminin.pl, kuradomowa.com

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ