Jesienne drinki rozgrzewające
Grzańce z wina lub piwa to nie tylko sposób na rozgrzanie organizmu lub walkę z przeziębieniem, ale także pomysł na pyszny napój w chłodny jesienny wieczór, który możesz przygotować nie opuszczając domowych pieleszy.
Grzaniec z białego wina
Składniki:
5oo ml białego wytrawnego wina,
2 łyżki miodu,
1 limonka,
1 cytryna,
1 pomarańcza,
kilka goździków,
laska cynamonu,
gwiazdka anyżu.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności wlej wino do garnka, dodaj miód oraz owoce pokrojone wcześniej w plasterki lub ćwiartki. Charakterystyczny słodkawo – korzenny smak i zapach grzańca uzyskasz ścierając korę cynamonu na tarce, a następnie wrzucając ją do garnka razem z goździkami i gwiazdką anyżu, które z kolei nadadzą winu lekko pikantny posmak. Podgrzej cały napój na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
Klasyczny grzaniec z czerwonego wina
Składniki
750 ml czerwonego wytrawnego wina,
3 łyżki miodu,
kilka plastrów pomarańczy,
kilka goździków,
laska cynamonu,
rodzynki.
Sposób przygotowania
Wino podgrzewaj w garnku lub rondlu, uważając, żeby go nie zagotować. Następnie do naczynia wrzuć goździki, cynamon, rodzynki i plastry pomarańczy. Jako ostatni składnik dodaj miód.
Grzane piwo
Składniki:
500 ml piwa,
laska cynamonu,
gałka muszkatołowa,
goździki,
cukier trzcinowy lub miód.
Sposób przygotowania
Do rondla wlej piwo tak, aby powstało jak najwięcej piany. W ten sposób zapobiegniesz tworzeniu się jej podczas podgrzewania, a tym samym piwo nie wykipi. W moździerzu rozgnieć kilka goździków oraz odrobinę laski z cynamonu. Gałkę muszkatołową zetrzyj za pomocą noża, a następnie wrzuć ją do napoju razem z cynamonem i goździkami. Dodaj miód lub cukier i mieszaj. Podgrzewaj powoli, pamiętając, aby nie doprowadzić do zagotowania.
Nasza rada
Jeśli dbasz o linię lub należysz do diabetyków, miód możesz zastąpić syropem z agawy. Syrop ten jest bardzo dobrze rozpuszczalny i słodszy od cukru, jednocześnie ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny od miodu. Otrzymany grzaniec piwny, możesz przecedzić przez sitko. Unikniesz w ten sposób połykania kawałków cynamonu i goździków.
Źródło: feed-me-better.blogspot.com, ofeminin.pl, kuradomowa.com
Paulina Rożej