Przekąski na imprezę

Jeżeli już kiedykolwiek przygotowywałaś imprezę, na pewno wiesz, że najlepiej sprawdzą się na niej przekąski na ciepło. Ich zajmowanie nie pochłania wiele czasu i spotyka się z dużym uznaniem zaproszonych. Oto kilka naszych propozycji.

Źródło: pl.pinterest.comPieczone jadalne kasztany

Składniki:

kasztany jadalne

miód

Przygotowanie;

Umyj kasztany, następnie osusz i natnij na krzyż wypukłą stronę. Włóż je do garnka, zalej wodą i pozostaw tak na 30 minut. Jeżeli jakieś kasztany wypłyną na powierzchnię, wyrzuć je – prawdopodobnie są robaczywe albo uszkodzone. Po upłynięciu tego czasu wyjmij je i osusz, a potem ułóż na blasze wypukłą stroną do góry. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Na jego dnie postaw naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Piecz kasztany przez ok. 25 minut, do momentu, aż łupiny wygną się na zewnątrz.

Kasztany obierz od razu, kiedy są gorące, wtedy jest to łatwiejsze. Łupinę ściągnij wraz ze skórą, która się pod nią znajduje. Pamiętaj o tym, żeby wyrzucić ciemne kasztany – są zepsute. Do jedzenie nadają się tylko żółte. Możesz podawać je z miodem. Smacznego!

Źródło: www.domowe-gotowanie.pl

Sigara böreği – tureckie cygara

Składniki:

3 płaty ciasta yufka

2 żółtka

200 g sera feta

garść natki pietruszki

olej (do smażenia)

Przygotowanie:

Rozgnieć widelcem ser feta. Połącz z żółtkami i natką pietruszki. Ciasto potnij na trójkąty. U podstawy każdego kawałka ułóż niewielką ilość masy. Ciasto zawiń raz, następnie zegnij boki do środka i dopiero potem zwiń do końca w rulon. Aby ciasto dobrze się skleiło, dobrze jest zmoczyć szpic każdego kawałka wodą. Rulony smaż na głębokim tłuszczu z obu stron, do momentu, aż uzyskają złocisto-brązowy kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Gotowe.

Źródło: www.domowe-gotowanie.pl


__________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszegosklepu internetowego.    


 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ