Słodzik – za i przeciw
Wiele produktów niskokalorycznych, napoi i soków dosładzane jest słodzikiem. Nierzadko sami rezygnujemy z cukru na rzecz mniej kalorycznej alternatywy. Czy jednak taki wybór jest dla nas właściwy? Argumenty za i przeciw stosowaniu słodzika w naszej codziennej diecie rozwieją te wątpliwości.
ZA
- Głowna przyczyna stosowania słodziku jest również jego największą zaletą. Słodzik jest znacznie mniej kaloryczny niż cukier. W 100 g. zawiera jedynie 20 kcal, a co za tym idzie jedna jego kapsułka to niewiele powyżej 1 kcal. Dla porównania 1 łyżeczka białego cukru to ponad 24 kcal.
- Najczęściej stosowanymi w produkcji słodziku substancjami są Aspartam i Acesulfam K. Oba te składniki mają kilkaset razy większą siłę słodzącą niż cukier. Z tego względu możemy używać ich w niewielkich ilościach, a co za tym idzie są znacznie bardziej wydajne. Może być to również zaletą z ekonomicznego punktu widzenia.
- Słodzik może być stosowany przez diabetyków i cierpiących na hipoglikemię.
- W przeciwieństwie do cukru nie działa próchnicotwórczo.
- Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oraz Polskie Towarzystwo Diabetologiczne stwierdziły, że słodzik stosowany bez nadużyć jest zdrowszy niż cukier.
PRZECIW
- Spożywany w nadmiernych ilościach Aspartam niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Bezpieczną jego dawką jest 40 mg na 1 kg masy ciała. Należy jednak podkreślić, że spożywając dużą ilość np. napojów gazowanych łatwo możemy ten limit przekroczyć. Ponadto słodzików zawierających Aspartam nie należy podgrzewać i długo przechowywać. W takich warunkach powstaje bowiem diketopiperazyna, szkodliwa substancja, która wiąże się z powstawaniem guzów w mózgu. Najlepiej wybrać słodzik, którego podstawą jest inna substancja chemiczna.
- Naukowcy z Yale University School of Medicine stwierdzili, że ludzki mózg jest zdolny do smakowego rozróżnienia produktów słodzonych cukrem i słodzikiem. Z tego względu, osoby zastępujące cukier słodzikiem mogą być narażone na odczuwanie większego zapotrzebowania kalorycznego.
- Nie powinny stosować go osoby cierpiące na fenyloketonurię.
- Słodziki, których podstawą jest sacharyna, mogą pozostawiać w ustach gorzko-metaliczny posmak.
_____________________
Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.