Bezglutenowe desery

Osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu albo z jakiejś przyczyny nie chcą spożywać dań, które go zawierają, również mogą czerpać przyjemność z jedzenia pysznych deserów. Oto przepisy na smakołyki, które powinny zadowolić najbardziej wymagające podniebienia.

Źródło: pl.pinterest.comMorelowe Rafaello

Składniki:

½ szklanki suszonych moreli

½ szklanki słodzonych wiórków kokosowych

½ szklanki podprażonych orzechów włoskich albo migdałów

szczypta soli

parę kropel wanilii

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki i zblenduj. Uformuj z powstałej masy niewielkie kulki, a następnie obtocz je wiórkami. Powinno wyjść ok. 15 sztuk.

Źródło: zdrowienatalerzu.pl

Masło migdałowe

Składniki:

2 szklanki migdałów

1 łyżka konopi albo siemienia lnianego

1 łyżka szałwii hiszpańskiej

1 łyżka oleju, najlepiej z konopi

szczypta soli

2-3 łyżki syropu klonowego albo z agawy, ewentualnie miodu

Przygotowanie:

Nasiona oraz migdały praż w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C przez ok. 25 minut. Potem zmiksuj w blenderze wszystkie składniki. Trzeba się przy tej czynności napracować, ale efekt wszystko wynagrodzi.

Źródło: zdrowienatalerzu.pl

Tarta ze śliwkami i makiem

Składniki na ciasto:

100 g mąki kasztanowej

210 g mąki gryczanej

100 g oleju kokosowego (schłodzonego w lodówce do stałej konsystencji)

5 łyżek zimnej wody

4 łyżki syropu z agawy

½ łyżeczki mielonego kardamonu

Składniki na nadzienie:

50 g mielonych migdałów

10-15 dojrzałych śliwek

100 g masy makowej (przy kupnie trzeba się upewnić, czy jest bezglutenowa)

1-2 łyżeczki płatków migdałowych

1-2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie ciasta:

Pokrusz na drobne kawałki olej kokosowy. Połącz wszystkie składniki, wymieszaj dokładnie i wyrób ciasto. Formę natłuść niewielką ilością oleju kokosowego, następnie przełóż ciasto i wyłóż nim boki oraz spód naczynia. Ponakłuwaj ciasto widelcem, a potem wstaw do lodówki na 30 minut. Po upłynięciu odpowiedniego czasu, włóż ciasto do piekarnika i piecz w 190 stopniach C przez 15 minut. Po wyjęciu formy z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 175 stopni, a ciasto studź przez ok. 10 minut. Dopiero potem możesz wyłożyć nadzienie.

Przygotowanie nadzienia:

Masę makową połącz z migdałami. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać 2 łyżki wody. Następnie rozsmaruj masę na cieście i ułóż na niej śliwki (pokrojone na ćwiartki). Całość posyp cukrem i płatkami migdałowymi. Ciasto piecz jeszcze przez 25-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, a potem ostudź.

Źródło: bezokruszka.pl

 

 ___________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.    

ZOSTAW ODPOWIEDŹ