Potrawy kuchni bałkańskiej
Kuchnia Półwyspu Bałkańskiego jest bardzo różnorodna. Widoczne są w niej wpływy zarówno tureckie, bliskowschodnie jak i europejskie. Kuchnia ta wyróżnia się przede wszystkim zamiłowaniem do warzyw, mięsa i oliwy z oliwek. Bardzo powszechne jest przygotowywanie potraw na grillu oraz rozmaitych dań jednogarnkowych.
Sałatka z grillowanym bakłażanem i serem
Składniki na dwie obiadowe porcje:
- Pół główki kapusty
- Wa pomidory
- Bakłażan
- Opakowanie sera bałkańskiego
- Kilka grzanek
- Bazylia, oregano
- Sos: oliwa z oliwek, płynne miód, cytryna sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy w cienkie plastry, obsypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Następnie myjemy i grillujemy bądź podsmażamy do miękkości. Na talerzu kładziemy sałatę, bakłażana, pokrojone pomidory i ser. Posypujemy przyprawami oraz dodajemy sos przygotowany z oliwy z oliwek, miodu i cytryny. Obok kładziemy grzanki posmarowane czosnkiem.
Zupa czosnkowa
Składniki:
- 5-6 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 2 duże cebule
- 4 szklanki bulionu ważywnego
- 4 kromki razowego chleba
- Posiekana natka pietruszki i bazylia
- Oliwa
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroimy w kostkę, a następnie posmażamy na oliwie. Czosnek rozdradniamy albo przeciskamy przez praskę i chwillę podsmażamy na patelni. Pomidory z zalewy rozgniatamy winelcem, po czym dodajemy do nich cebulę. Całość mieszamy i dusimy do momentu aż pomidory zmiękną. Na koniec wlemamy bulion i doprawiamy solą i pieprzem. Całość można zmiksować. Zupę podajemy z grzankami z masłem czosnkowym.
Sałatka z pieczonej papryki
Składniki:
- 6 czerwonych papryk
- 30 dkg sera feta
- 2 żółka z ugotowanych na twardo jajek
- 6 ząbków czosnku
- 1 papryczka chilli
- oliwa
- pieprz, sól( ewentualnie, ja nie dałam)
- zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
Papryki opiekamy w mocno nagrzanym piekarniku tak długo, aż skórka będzie spieczona, ale nie czarna. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną i obieramy ze skórki. Siekamy na małe kawałki. Ser rozgniatamy widelcem z żółtkami, dodajemy do papryki. Dodajemy zgnieciony czosnek,chilli, oliwę i przyprawy. Mieszamy, następnie przekładamy do naczynia, w którym chcemy sałatkę podać i posypujemy posiekaną pietruszką.
Beata Mironow, źródło: lubię gotować, szczeciniankagotuje, mysweetlife