Dieta na poprawienie pamięci

W czasie wzmożonego wysiłku intelektualnego, takiego jak egzaminy maturalne lub sesja, niezwykle ważna jest odpowiednia dieta. Są produkty, które nie tylko zwalczają uczucie głodu, ale również w sposób pozytywny wpływają na naszą pamięć i koncentrację. Przedstawiamy propozycje szybkich przepisów na obiady i przekąski zawierające najwięcej tych wartościowych składników!

tamsincasey.com

Sałatka z warzyw bogatych w witaminy z grupy B

Składniki:

200 g tuńczyka sałatkowego (zawiera niacynę – B3)

pół puszki kukurydzy

3 łyżki oliwy z oliwek

50g orzeszków ziemnych (zawierają niacynę)

20g łuskanych pestek słonecznika (zawierają niacynę)

garść kiełków pszenicy (zawierają lecytynę – B4)

garść świeżego szpinaku (zawiera potas, żelazo i kwas foliowy, obniża stres)

(2 małe ogórki kiszone)

szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Orzeszki ziemne moczyć przez około 10 minut w wodzie z odrobiną soli. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Sałatka owocowa na drugie śniadanie

Składniki:

kiść winogron (zawierają niacynę, potas, żelazo, magnez)

awokado (bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy E i B6, kwas foliowy i in.)

1/3 sałaty lodowej (zawiera kwas foliowy)

1 zielona gruszka (zawiera potas)

1 ogórek ze skórką

szklanka oliwek

Sos:

sól, pieprz, kolendra

5 łyżek oliwy z oliwek

łyżka musztardy

łyżka miodu

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Winogrona przekroić na pół, awokado, gruszkę i ogórek pokroić w plasterki. Awokado i gruszkę iskropić niewielką ilością soku z cytryny. Sałatę porwać na niewielkie kawałki. Połączyć wszystkie składniki i polać sosem przygotowanym ze zmieszanych składników na sos.

Źródło: kuchnialidka.pl.

Pieczony dorsz – źródło kwasu linolowego, jodu i witaminy B12

Składniki:

1 filet z dorsza

1 łyżeczka masła

1 cebula

(1 łyżeczka ketchupu)

świeża natka pietruszki

szczypta soli i pieprzu cytrynowego

2 młode ziemniaki w mundurkach

Przygotowanie:

Filet z dorsza położyć na folii aluminiowej, doprawić solą, pieprzem i posmarować łyżeczką masła. Na filecie rozłożyć pokrojone plasterki cebuli. Posypać posiekaną natką pietruszki. Do całości można dodać łyżeczkę ketchupu. Rybę wstawić na około kwadrans do nagrzanego do 150‑200°C piekarnika. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Źródło: dieta.mp.pl.

Sałatka z zielonych warzyw i orzechów – źródło magnezu

Składniki:

pół ugotowanego brokułu (zawiera potas, fosfor, wapń, żelazo)

puszka zielonego groszku (zawiera niacynę)

1 świeży ogórek

pół cebuli

garść migdałów i orzechów włoskich (źródło magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych i in.)

20g siemienia lnianego (zawiera lecytynę)

100 g jogurtu greckiego

szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Brokuły podzielić na różyczki. Ogórek i cebulę pokroić w kostkę. Orzechy posiekać lub zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać i gotowe!

Źródło: ugotuj.to.

 

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ