Dieta na poprawienie pamięci
W czasie wzmożonego wysiłku intelektualnego, takiego jak egzaminy maturalne lub sesja, niezwykle ważna jest odpowiednia dieta. Są produkty, które nie tylko zwalczają uczucie głodu, ale również w sposób pozytywny wpływają na naszą pamięć i koncentrację. Przedstawiamy propozycje szybkich przepisów na obiady i przekąski zawierające najwięcej tych wartościowych składników!
Sałatka z warzyw bogatych w witaminy z grupy B
Składniki:
200 g tuńczyka sałatkowego (zawiera niacynę – B3)
pół puszki kukurydzy
3 łyżki oliwy z oliwek
50g orzeszków ziemnych (zawierają niacynę)
20g łuskanych pestek słonecznika (zawierają niacynę)
garść kiełków pszenicy (zawierają lecytynę – B4)
garść świeżego szpinaku (zawiera potas, żelazo i kwas foliowy, obniża stres)
(2 małe ogórki kiszone)
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Orzeszki ziemne moczyć przez około 10 minut w wodzie z odrobiną soli. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Sałatka owocowa na drugie śniadanie
Składniki:
kiść winogron (zawierają niacynę, potas, żelazo, magnez)
awokado (bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy E i B6, kwas foliowy i in.)
1/3 sałaty lodowej (zawiera kwas foliowy)
1 zielona gruszka (zawiera potas)
1 ogórek ze skórką
szklanka oliwek
Sos:
sól, pieprz, kolendra
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżka musztardy
łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Winogrona przekroić na pół, awokado, gruszkę i ogórek pokroić w plasterki. Awokado i gruszkę iskropić niewielką ilością soku z cytryny. Sałatę porwać na niewielkie kawałki. Połączyć wszystkie składniki i polać sosem przygotowanym ze zmieszanych składników na sos.
Źródło: kuchnialidka.pl.
Pieczony dorsz – źródło kwasu linolowego, jodu i witaminy B12
Składniki:
1 filet z dorsza
1 łyżeczka masła
1 cebula
(1 łyżeczka ketchupu)
świeża natka pietruszki
szczypta soli i pieprzu cytrynowego
2 młode ziemniaki w mundurkach
Przygotowanie:
Filet z dorsza położyć na folii aluminiowej, doprawić solą, pieprzem i posmarować łyżeczką masła. Na filecie rozłożyć pokrojone plasterki cebuli. Posypać posiekaną natką pietruszki. Do całości można dodać łyżeczkę ketchupu. Rybę wstawić na około kwadrans do nagrzanego do 150‑200°C piekarnika. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Źródło: dieta.mp.pl.
Sałatka z zielonych warzyw i orzechów – źródło magnezu
Składniki:
pół ugotowanego brokułu (zawiera potas, fosfor, wapń, żelazo)
puszka zielonego groszku (zawiera niacynę)
1 świeży ogórek
pół cebuli
garść migdałów i orzechów włoskich (źródło magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych i in.)
20g siemienia lnianego (zawiera lecytynę)
100 g jogurtu greckiego
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki. Ogórek i cebulę pokroić w kostkę. Orzechy posiekać lub zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać i gotowe!
Źródło: ugotuj.to.
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.