Potrawy kuchni bałkańskiej

Kuchnia Półwyspu Bałkańskiego jest bardzo różnorodna. Widoczne są w niej wpływy zarówno tureckie, bliskowschodnie jak i europejskie. Kuchnia ta wyróżnia się przede wszystkim zamiłowaniem do warzyw, mięsa i oliwy z oliwek. Bardzo powszechne jest przygotowywanie potraw na grillu oraz rozmaitych dań jednogarnkowych.

źródło: przepisy.plSałatka z grillowanym bakłażanem i serem

Składniki na dwie obiadowe porcje:

  • Pół główki kapusty
  • Wa pomidory
  • Bakłażan
  • Opakowanie sera bałkańskiego
  • Kilka grzanek
  • Bazylia, oregano
  • Sos: oliwa z oliwek, płynne miód, cytryna sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażana kroimy w cienkie plastry, obsypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Następnie myjemy i grillujemy bądź podsmażamy do miękkości. Na talerzu kładziemy sałatę, bakłażana, pokrojone pomidory i ser. Posypujemy przyprawami oraz dodajemy sos przygotowany z oliwy z oliwek, miodu i cytryny. Obok kładziemy grzanki posmarowane czosnkiem.

Zupa czosnkowa

Składniki:

  • 5-6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 2 duże cebule
  • 4 szklanki bulionu ważywnego
  • 4 kromki razowego chleba
  • Posiekana natka pietruszki i bazylia
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroimy w kostkę, a następnie posmażamy na oliwie. Czosnek rozdradniamy albo przeciskamy przez praskę i chwillę podsmażamy na patelni. Pomidory z zalewy rozgniatamy winelcem, po czym dodajemy  do nich cebulę. Całość mieszamy i dusimy do momentu aż pomidory zmiękną. Na koniec wlemamy bulion i doprawiamy solą i pieprzem. Całość można zmiksować. Zupę podajemy z grzankami z masłem czosnkowym.

Sałatka z pieczonej papryki

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk
  • 30 dkg sera feta
  • 2 żółka z ugotowanych na twardo jajek
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa
  • pieprz, sól( ewentualnie, ja nie dałam)
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Papryki opiekamy w mocno nagrzanym piekarniku tak długo, aż skórka będzie spieczona, ale nie czarna. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną i obieramy ze skórki. Siekamy na małe kawałki. Ser rozgniatamy widelcem z żółtkami, dodajemy do papryki. Dodajemy zgnieciony czosnek,chilli,  oliwę i przyprawy. Mieszamy, następnie przekładamy do naczynia, w którym chcemy sałatkę podać i posypujemy posiekaną pietruszką. 

Beata Mironow, źródło: lubię gotować, szczeciniankagotuje, mysweetlife

ZOSTAW ODPOWIEDŹ