Pyszne pączki i faworki

Tłusty Czwartek tuż tuż! Ludzi, którzy czekają z utęsknieniem na dzień, w którym można sobie pofolgować i przyjąć setki kalorii bez wyrzutów sumienia, jest wiele. I te właśnie tłumy czekają w kolejkach po najlepsze pączki i faworki. Może w tym roku nie warto czekać w kolejce? Oto świetne przepisy na smakołyki, którymi objadamy się w ten piękny dzień!

melbakesthings.com

Pączki

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 10 dag drożdży,
  • 15 dag cukru,
  • 10 żółtek,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 kg smalcu lub 1,5 l oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • dowolna marmolada,
  • cukier puder.

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w szklance mleka ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki. Przykryj rozczyn ściereczką i odstaw na 10 minut. Do żółtek dodaj cukier i utrzyj do białości. Do nich wsyp mąkę, wlej drożdże i szklankę mleka i wyrób ręcznie ciasto do momentu, kiedy nie będzie się przyklejało do ręki. Roztopione masło i spirytus dodaj do ciasta, jeszcze chwilę wyrabiaj. Ciasto odstaw, przykrywając szmatką i czekaj, aż podwoi objętość. Gdy ciasto urośnie natłuść palce olejem, urwij kawałek ciasta, rozklep na dłoni, nałóż marmoladę i uformuj w kulkę. W rondlu rozpuść smalec lub rozgrzej olej do takiej temperatury, że kiedy wrzucisz do niego kawałeczek ciasta, to wypłynie na wierzch. Połóż pączki na oleju tak, żeby mogły luźno pływać, przyryj garnek i smaż ok. 3 minut. Po tym czasie odkryj garnek, odwróć pączka (szpatułką czy widelcem), przykryj i poczekaj kolejne 3 minuty. Wyjmij na papierowy ręcznik i posyp cukrem pudrem.

 

Faworki (chrust)

 

Składniki:

  • 1,5 kg mąki pszennej,
  • 7 żółtek,
  • 1 całe jajo,
  • 1,5 szklanki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1,5 kg masła klarowanego,
  • cukier puder.

 

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób wgłębienie i wlej w nie żółtka roztrzepane z całym jajem i solą, rozrób mąkę z jajami, powoli dodawaj śmietanę i energicznie wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Powoli dodawaj do niego spirytus, po czym ugniataj jeszcze ok. 20 minut. Podziel ciasto na 2-3 części, owiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, potnij na ok. 2,5 centymetrowe paski, każdy pasek przetnij po środku i przewlecz przez nacięcie. Rozgrzej tłuszcz i smaż faworki na złoto z obu stron. Wyciągnij na papierowy ręcznik i posyp cukrem pudrem.

 

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ