Nutella znika z supermarketów. Zawiera szkodliwy składnik
Zła wiadomość dla fanów czekolady. Uwielbiany krem czekoladowo-orzechowy do smarowania chleba, Nutella , wykazuje działanie kancerogenne. Wyniki badań Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności sprawiły, że supermarkety zaczęły wycofywać produkt.
Nutella na cenzurowanym
Olej palmowy, który stanowi aż32 procent składu Nutelli, może stanowić zagrożenie, nawet w przypadku umiarkowanego spożycia. Jadalna forma oleju wytwarzana jest w bardzo wysokich temperaturach. Podczas rafinacji oleju, powstają kancerogenne substancjie, taki jak: estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropandiolu (3-MCPD) i 2-monochloropropandiolu (2-MCPD). Ostrzeżenie dotyczące spożywania oleju palmowego oficjalnie wydał Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Ferrero się tłumaczy
Co roku producent Nutelli, Ferrero korzysta z 185 tysięcy ton oleju palmowego. Zamienienie składnika na inny, kosztowałoby firmę nawet 20 milionów euro.
Ferrero wydał już oficjalne oświadczenie, w którym tłumaczy, że wykorzystywany przez niego olej palmowy nie naraża konsumentów na niebezpieczeństwo. Firma rzekomo dokłada wszelkich starań, by kontrolować cały proces powstawania czekoladowego kremu.
– Produkcja Nutelli bez oleju palmowego spowodowałaby powstanie gorszego substytutu prawdziwego produktu, byłby to krok wstecz – dodał kierownik sprzedaży Ferrero Vincenzo Tapella w rozmowie z agencją Reutera
Ferrero zorganizował także kampanię reklamował, w której wyjaśnia, dlaczego olej palmowy jest w składzie Nutelli tak ważny i dementuje informacje na temat szkodliwości składnika.
Nutella znika ze sklepowych półek
W swoim raporcie EFSA negatywnie ocenia wykorzystywanie oleju palmowego na szeroką skalę, ale nie nakazuje konsumentom zaprzestania spożycia składnika. Dalsze badania, które wkrótce zostaną przeprowadzone przez urząd, wykażą, jak silny wpływ na ludzki organizm, mają zawarte w oleju palmowym związki.
Wielu właścicieli sklepów postanowiło jednak nie czekać na oficjalny werdykt i już teraz wycofuje Nutellę. Na ten krok zdecydowała się między innymi włoska sieć supermarketów Coop. Ostrożność sprawiła, że na wycofanie Nutelli zdecydowało się również kilka mniejszych sieci.
Olej palmowy znajduje się nie tylko w Nutelli, lecz także w bardzo wielu innych słodkich produktach, między innymi w słynnych lodach Ben and Jerry czy czekoladach Cadbury. Jeśli obawy się potwierdzą, ze sklepowych półek zniknie nie tylko Nutelle, lecz znacznie więcej lubianych słodyczy.
Fot. Instagram Nutella
1 KOMENTARZ
ZOSTAW ODPOWIEDŹ
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Ciekawe kiedy Nutella będzie wycofana z naszych sklepów?