(Nie)zwykły hummus
Tradycyjny hummus to mieszanina ciecierzycy z dodatkiem soku z cytryny, oliwy, czosnku i pasty sezamowej – tahini. Jest pyszna i sycąca również w mniej klasycznej postaci. Już niewielka porcja tego przysmaku zaopatruje organizm w cenne białko, żelazo i błonnik.
Hummus z pestkami granatu i sezamkiem z siemienia lnianego
Składniki:
30g ciecierzycy, 30g sezamu, 20g granatu, 15g siemienia lnianego, 10g korzenia imbiru, 10g brązowego cukru, 8ml syropu z agawy, skórka z połowy cytryny i skórka z połowy pomarańczy.
Sposób przyrządzenia
Na patelni rozpuść cukier, a następnie drobno startą skórkę z pomarańczy i cytryny, starty imbir oraz siemię. Dobrze wymieszaj i rozprowadź na papierze do pieczenia. Przykryj drugim arkuszem papieru i wyrównaj butelką, tak aby powstał równomiernie cienki sezamek. Poczekaj aż wystygnie. W międzyczasie upraż sezam na patelni, a następnie przenieś do naczynia. Dodaj syrop z agawy, oliwę i ciecierzycę oraz zmiksuj blenderem na gładką masę. Hummus podawaj z chrupkimi sezamkami i pestkami granatu. Smacznego!
Źródło: kuchniaplus.pl
Paulina Rożej