Kuchnia czeska
Dania czeskiej kuchni nie zaliczają się do lekkostrawnych i niskokalorycznych, ale zachwycają smakiem i różnorodnością. Nasi sąsiedzi nie mają sobie równych pod względem tworzenia wyśmienitych potraw z banalnie prostych składników. Należą do nich między innymi gulasz piwny i knedliki.
Czeski gulasz piwny
Składniki:
400ml jasnego piwa, 800g chudej łopatki wieprzowej, 350g cebuli, 60g suchego chleba żytniego na zakwasie, 60g drobnych rodzynek, 35g suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki masła, 3 łyżki mąki pszennej, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, papryka w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego i sól.
Sposób przyrządzenia
Łopatkę opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Wszystkie kawałki obtocz lekko w mące, a następnie smaż na rozgrzanej patelni aż się zarumienią i przełóż je do rondla, w którym będą się dusić. Później podsmaż posiekaną cebulę i także wrzuć ją do rondla. Dodaj pokruszony chleb, przyprawy, rodzynki i rozdrobnione śliwki. Całość zalej piwem i duś na małym ogniu przez około 3 godzin, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dopraw gulasz solą. Jeśli konsystencja sosu jest zbyt gęsta, dolej trochę wody. Potrawa smakuje najlepiej po podgrzaniu i podaniu w towarzystwie czeskich knedli.
Czeskie knedliki
Składniki:
15 dag mąki, 15 dag chudego sera, kilka łyżek mleka, 2 jajka, 1 łyżka masła, bułka tarta, cukier, śliwki, rodzynki, sól.
Sposób przyrządzenia
Zagnieć ciasto z mąki, sera, masła, jajek, mleka i odrobiny soli, tak aby było odpowiednio gęste, a następnie odstaw je na pół godziny. Śliwki umyj, odsącz i pozbaw pestek, a do środka włóż trochę cukru lub kilka rodzynków. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój w kwadraty i owijaj nimi śliwki. Teraz wrzuć je do wrzącej osolonej wody i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Po wyjęciu polej masłem i posyp dodatkiem tartej bułki.
Źródło: gotujmy.pl
Paulina Rożej