Jaglany zawrót głowy

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najbardziej zdrowych kasz, którą otrzymuje się z łuskanego prosa. Chociaż powoli wraca do łasknadal jest niedoceniana. Kasza jaglana przyśpiesza przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i świetnie smakuje nie tylko w klasycznym obiadowym wydaniu, ale także w formie zdrowych burgerów, a nawet lodów. 

 todaysnest.com

Jaglane burgery 

Składniki: 

100g kaszy jaglanej, 100g czerwonej soi, 1 cebula, 1 jajko, 1 pęczek świeżej pietruszki, ew. 1 łyżka mąki, olej do smażenia, sól i pieprz. 

Sposób przyrządzenia 

Namocz wcześniej soję, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotuj na sypko w bulionie lub wodzie. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrób masę na kotlety. Dodaj łyżkę mąki, jeśli masa nie będzie chciała się kleić. Formuj niewielkie kotleciki i smaż na mocno rozgrzanym oleju. 

Jaglane lody gruszkowe z aromatycznym imbirem 

Składniki: 

700g miękkich i słodkich gruszek, 70g kaszy jaglanej, 35g imbiru obranego ze skórki, 200ml mleka, 1 łyżka masła, sok z połówki cytryny, szczypta soli. 

Sposób przyrządzenia 

Kaszę jaglaną ugotuj na mleku ze szczyptą soli do momentu aż wchłonie  mleko. Gruszki pokrój na małe kawałki i usmaż je na patelni rozgrzanym maśle. Smaż ok. 10 minut do momentu aż będą miękkie. Pokrój drobno imbir i wrzuć na patelnię. Ugotowaną kaszę wymieszaj z gruszkami i imbirem. Zmiksuj całość blenderem na jednolitą masę, a następnie przełóż ją do naczynia z przykrywką i włóż do zamrażarki. Po około dwóch godzinach wyjmij masę i ponownie zmiksuj blenderem. Przed podaniem możesz wystawić lody, aby nieco stopniały. Jeśli chcesz, aby ich konsystencja była bardziej kremowa, zmiksuj je jeszcze raz blenderem. Smacznego! 

Źródło: zpierwszegotloczenia.pl 

Paulina Rożej 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ