Kuchnia meksykańska. Quesadillas!

Quesadillas to nic innego jak tortilla, którą robi się z mąki kukurydzianej lub pszennej. Do podstawowych składników należy również ser, przeważnie typu Oaxaca. Danie bardzo często urozmaica się grzybami, papryką jalapeno czy kiełbaskami chorizo. Quesadillas jest świetną propozycją na śniadanie i lunch.

addapinch.com

Quesadillas z pieczarkami

Składniki:

4 duże placki tortilla

pół czerwonej cebuli

25 dag startego sera cheddar

10 dag pieczarek

1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni roztop masło, dodaj pieczarki, przypraw do smaku solą i pieprzem i smaż do momentu, aż zmiękną. Na połowie tortilli rozłóż ser, następnie pieczarki z cebulą, posyp to kolejną warstwą sera. Następnie przykryj farsz drugą połową. Dzięki zawartości sera płaty skleją się ze sobą. Kolejno na patelni rozprowadź łyżkę oliwy, podgrzej ją, a potem połóż na to tortillę. Z każdej strony należy ją smażyć ok. minuty, aż do momentu kiedy ciasto lekko zbrązowieje. Po usmażeniu pokrój danie na trójkąty. Gotowe!

Źródło:http://www.alemeksyk.eu

Quesadillas z krewetkami

Składniki:

ok. 200 g mrożonych krewetek

ok. 200 g sera cheddar

odrobina soku z cytryny

4 duże płaty tortilli

garść świeżej kolendry

ząbek czosnku

papryczka chili

Sposób przygotowania:

Pokrój krewetki i odetnij od nich ogonki. Rozgrzej na patelni oliwę, następnie podsmaż na niej rozdrobniony ząbek czosnek. Potem dodaj do tego pokrojoną wcześniej papryczkę oraz krewetki. Całość smaż przez ok. 4 minuty. Starty ser rozłóż na połowie tortilli, na to połóż farsz, na koniec jeszcze raz ser. Przygotowane danie skrop odrobiną soku z cytryny. Możesz również użyć soku z limonki. Potem pozostaje już tylko podgrzać quesadillas na patelni i pokroić. Smacznego!

Źródło:http://www.alemeksyk.eu

Quesadillas z salsą Fresca

Składniki:

8 niedużych pomidorów

1 nieduża cebula

śmietana 18%

odrobina soku z limonki

25 g sera cheddar

4 duże płaty tortilli

1 ząbek czosnku

odrobina oliwy z oliwek

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Pokrój w drobną kostkę pomidory i cebulę, a szczypiorek i czosnek posiekaj. Warzywa skrop oliwą i sokiem z limonki, posól i popieprz do smaku. Na części tortilli rozłóż starty ser i cienką warstwę przygotowanej salsy. Resztę salsy zmiksuj. Dzięki temu będziesz miała przygotowany sos. Całość przykryj drugą połówką tortilli. Połóż ją na blasze i piecz ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Na koniec pokrój w trójkąty i podawaj ze zmiksowanym sosem.

Źródło: http://tapenada.blogspot.com

Marta Nagórka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ