Kuchnia meksykańska. Quesadillas!
Quesadillas to nic innego jak tortilla, którą robi się z mąki kukurydzianej lub pszennej. Do podstawowych składników należy również ser, przeważnie typu Oaxaca. Danie bardzo często urozmaica się grzybami, papryką jalapeno czy kiełbaskami chorizo. Quesadillas jest świetną propozycją na śniadanie i lunch.
Quesadillas z pieczarkami
Składniki:
4 duże placki tortilla
pół czerwonej cebuli
25 dag startego sera cheddar
10 dag pieczarek
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni roztop masło, dodaj pieczarki, przypraw do smaku solą i pieprzem i smaż do momentu, aż zmiękną. Na połowie tortilli rozłóż ser, następnie pieczarki z cebulą, posyp to kolejną warstwą sera. Następnie przykryj farsz drugą połową. Dzięki zawartości sera płaty skleją się ze sobą. Kolejno na patelni rozprowadź łyżkę oliwy, podgrzej ją, a potem połóż na to tortillę. Z każdej strony należy ją smażyć ok. minuty, aż do momentu kiedy ciasto lekko zbrązowieje. Po usmażeniu pokrój danie na trójkąty. Gotowe!
Źródło:http://www.alemeksyk.eu
Quesadillas z krewetkami
Składniki:
ok. 200 g mrożonych krewetek
ok. 200 g sera cheddar
odrobina soku z cytryny
4 duże płaty tortilli
garść świeżej kolendry
ząbek czosnku
papryczka chili
Sposób przygotowania:
Pokrój krewetki i odetnij od nich ogonki. Rozgrzej na patelni oliwę, następnie podsmaż na niej rozdrobniony ząbek czosnek. Potem dodaj do tego pokrojoną wcześniej papryczkę oraz krewetki. Całość smaż przez ok. 4 minuty. Starty ser rozłóż na połowie tortilli, na to połóż farsz, na koniec jeszcze raz ser. Przygotowane danie skrop odrobiną soku z cytryny. Możesz również użyć soku z limonki. Potem pozostaje już tylko podgrzać quesadillas na patelni i pokroić. Smacznego!
Źródło:http://www.alemeksyk.eu
Quesadillas z salsą Fresca
Składniki:
8 niedużych pomidorów
1 nieduża cebula
śmietana 18%
odrobina soku z limonki
25 g sera cheddar
4 duże płaty tortilli
1 ząbek czosnku
odrobina oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Pokrój w drobną kostkę pomidory i cebulę, a szczypiorek i czosnek posiekaj. Warzywa skrop oliwą i sokiem z limonki, posól i popieprz do smaku. Na części tortilli rozłóż starty ser i cienką warstwę przygotowanej salsy. Resztę salsy zmiksuj. Dzięki temu będziesz miała przygotowany sos. Całość przykryj drugą połówką tortilli. Połóż ją na blasze i piecz ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Na koniec pokrój w trójkąty i podawaj ze zmiksowanym sosem.
Źródło: http://tapenada.blogspot.com
Marta Nagórka