Smaczny deser na Halloween? To bardzo proste!

„Trifle” to coś małego i błahego. Deser który dzisiaj przyrządzicie jest może i mały, ale naprawdę zrobi wrażenie, dlatego nie sugeruje się jego nazwą. Trifle dyniowe to fantazja na temat angielskiego przysmaku, w którym kluczowym składnikiem jest dynia. Tak! Świetnie sprawdza się w deserach, dlatego zobaczcie, co można z niej przyrządzić.

 

 

Trifle to deser z Anglii, a pierwszy przepis pojawił się już w XVI-wiecznej książce „The good housewife’s Jewell”. Wtedy w jego skład wchodziły między innymi woda różana i woda z cukrem. Na obecną wersją składają się:kruszone ciastka skropione winem, przekładane galaretką, bitą śmietaną i owocami. Oczywiście testuje się i kreuje nowe smaki, dlatego powstaje mnóstwo wariacji na temat trilfe. Niezmienne jest tylko jedno – podawanie w szklanym słoiczku, gdzie widać wszystkie warstwy deseru.

Poniższy przepis świetnie sprawdzi się w chłodne, jesienne dni do herbaty, kawy czy gorącej czekolady. Ma zapach imbirowo-cynamonowy, przeplatający dynią, serkiem mascarpone. Z pewnością zapamiętasz go na długo.

 

Wypróbuj nasz przepis:

Trifle Dyniowe

(Łatwy, czas przygotowania: 1 godz.)

Składniki :

3 płaskie łyżki cukru pudru Cukier Królewski

3 łyżki purée z dyni

3 płaskie łyżki sera mascarpone

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki sypkiego imbiru

1 szklanka pokruszonych ciastek imbirowych

200 g śmietany kremówki (30%)

Do dekoracji:

Cukier puder w młynku Cukier Królewski

Sposób przygotowania:

Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Dynię pieczemy do miękkości, a następnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder Cukier Królewski oraz ser mascarpone i miksujemy przez kilka sekund do połączenia się składników.

Do połowy ubitej śmietany dodajemy purée z dyni, cynamon oraz imbir. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej połowy dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy.

Do szklanek wsypujemy warstwę pokruszonych ciasteczek, nakładamy mus dyniowy, ponownie wsypujemy ciasteczka, a następnie dodajemy warstwę musu z jogurtem. Kontynuujemy, aż do wypełnienia szklanki, na koniec oprószamy cukrem pudrem w młynku Cukier Królewski 

Autorką przepisu i zdjęcia jest Małgorzata Adamska.

____________________________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ