Śniadanie, które postawi cię na nogi!

Skąd wziąć rano energię i zapał na cały dzień? Postaw na porządne śniadanie, czyli takie, które doda ci sił na długi czas. Nie oznacza to, że masz się objadać. Kluczem do sukcesu jest dobór odpowiednich składników w zrównoważonych proporcjach – wśród nich nie może zabraknąć produktów wysokobiałkowych, ale również warzyw i owoców, będących źródłem witamin i błonnika. Oto nasze propozycje na śniadania, które postawią cię na nogi!

fot: pixabay.com

Omlet francuski ze szparagami i orzechami nerkowca (z książki „Francuzki na każdy sezon” Mireille Guiliano)

Składniki:

3 dag orzechów nerkowca

3 jajka

1 łyżka wody

5 dag parmezanu

natka pietruszki

sól i pieprz

1 łyżeczka oliwy

1 łyżeczka masła

końcówki zielonych szparagów (1 pęczek)

Przygotowanie:

Orzechy posiekać i zarumienić na patelni. Jajka ubić razem z orzechami, wodą, startym parmezanem i natką pietruszki oraz doprawić solą i pieprzem. W garnku przez 3 minuty gotować końcówki szparagów. Na patelni rozgrzać masło zmieszane z oliwą z oliwek i usmażyć omlet. Szparagi dodać pod koniec, rozkładając je równomiernie na omlecie.

Źródło: kwestiasmaku.com.

Pomarańczowe tosty francuskie

Składniki:

1 pomarańcza

3 jajka

1/2 szklanki mleka

1 łyżka cukru wanilinowego/wanilii/zwykłego cukru

kilka kromek ulubionego pieczywa

40 g masła

(1 łyżka likieru pomarańczowego)

Przygotowanie:

Pomarańczę obrać. Zewnętrzną część skórki zetrzeć na tarce. Owoc przekroić na pół i wycisnąć sok, odmierzając ½ szklanki.

Do miski wbić jajko, dodać mleko, sok i startą skórkę z pomarańczy, cukier (oraz ewentualnie likier). Składniki wymieszać, aby powstała jednolita masa. Obtoczyć w niej pieczywo, lekko dociskając, i smażyć rozgrzanym na patelni maśle. Na wierz każdej kromki wylać około 2 łyżki dodatkowej masy, aby pieczywo dobrze nią nasiąknęło. Po 2 minutach obrócić na drugą stronę.

Gotowe grzanki skropić sokiem z pomarańczy.

Źródło: kwestiasmaku.com.

Jajko zapiekane w awokado

Składniki:

1 dojrzałe awokado

2 małe jajka

sól i pieprz

posiekany szczypiorek

(2 łyżeczki masła)

(łyżka startego parmezanu)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200°C. Awokado przekroić poziomo na pół, delikatnie usuwając pestkę. Owoc obsypać odrobiną soli i pieprzu, a we wgłębienia po pestce wbić jajka – tyle, ile się zmieści. Na jajku można położyć łyżeczkę masła.

Awokado rozłożyć na blaszce lub włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 13-15 minut. Nagrzany piekarnik możemy wykorzystać również do opieczenia kromki pieczywa.

Gotowe zapieczone awokado posypać szczypiorkiem i doprawić solą i pieprzem. Można też posypać odrobiną startego parmezanu.

Źródło: kwestiasmaku.com.

Muffiny jajeczne z papryką

Składniki:

szklanka świeżych liści szpinaku

1/4 cukinii

30 g sera koziego lub sera feta

1/3 czerwonej papryki

2 jajka

1/2 startego ząbka czosnku

sól i pieprz

1 łyżka posiekanego szczypiorku lub 2 łyżki rzeżuchy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Szpinak posiekać. Cukinię oraz ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kosteczkę.

W misce roztrzepać jajka, dodając czosnek, sól, pieprz oraz szczypiorek lub rzeżuchę. Następnie dodać szpinak, cukinię, ser oraz paprykę i wszystko dokładnie wymieszać.

Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) natłuścić oliwą lub masłem i napełnić masą. Piec przez około 15 minut.

Źródło: kwestiasmaku.com.

________________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ