Jedz marchew! Bądź piękna i zdrowa!

Kiedy wyciągasz ją jako drugie śniadanie w pracy czy szkole, większość woła ,,króliczku’’? Śmieją się, żartują i dziwią, dlaczego masz taką promienną cerę i zawsze jesteś zdrowa? Nie znają sekretnych korzyści płynących ze spożywania tej pomarańczowej dobroci, czyli marchewki!


asmallqueen.tumblr.com


Zacznijmy od tego, że marchewka to szybka i zdrowa przekąska, którą bezproblemowo zabierzemy w każde miejsce: do pracy, szkoły czy na wycieczkę rowerową. Najpierw powiemy o zaletach marchewki, a później o korzyściach wynikających z jej spożywania.


ZALETY MARCHEWKI (Jest ich co najmniej kilka, ale wymienimy te, które powinny wpływać na Wasz wybór):


1. Jest niezwykle tania. Dla niektórych osób, cena warzyw jest głównym czynnikiem wpływającym na wybór podczas zakupów. Bez obaw, marchewka jest tanim warzywem, więc nie nadwyręży domowych budżetów.


2. Jest dostępna we wszystkich sklepach przez cały rok. W każdej chwili  możemy cieszyć się jej smakiem, zatem na stałe powinna wejść do naszego jadłospisu.


3. To warzywo bezproblemowe! Możesz je jeść, gdzie i kiedy tylko chcesz: w pracy na drugie śniadanie, w domu dodaną do obiadu, na spacerze jako zdrową przekąskę – a dodatkowo wszędzie, bez względu na miejsce smakuje  naprawdę pysznie!


KORZYŚCI WYNIKAJĄCE ZE SPOŻYWANIA MARCHEWKI:

1. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Marchewka jest doskonałym źródłem witamin: B1, B2, PP, C i K oraz wapnia, cynku, żelaza, miedzi, magnezu, jodu  i potasu.


2. Beta-karoten jest składnikiem, który zawarty jest w marchewce i zasługuje na wyróżnienie. Posiada on zdolności neutralizacji wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki powstają jako produkt uboczny przemiany materii i sprzyjają czynnikom rakotwórczym. Beta-karoten jest skutecznym środkiem powstrzymującym rozwój komórek rakowych. To jednak nie jedyne zbawienne działanie beta-karotenu na nasze organizmy. Chroni on także włókna kolagenowe, dzięki czemu skóra zostaje utrzymana w bardzo dobrej kondycji, podlega ciągłej regeneracji – wygląda promiennie i świeżo.

 

Kolejna zaleta beta-karotenu, składnika marchewki, to dbałość o oczy i kondycję wzroku. Beta-karoten korzystnie wpływa na widzenie, szczególnie po zmroku, chroni przed zapaleniem spojówek i wysychaniem błony śluzowej oka. Szczególnie osoby, które noszą soczewki kontaktowe lub pracują długo przed komputerem powinny jako przekąskę podjadać marchewkę.


Nie możemy zapomnieć, że beta-karoten to obrońca przed nadmiernym wpływem promieni słonecznych na nasza skórę. Beta-karoten powinien chronić naszą skórę nie tylko w lecie, kiedy jest szczególnie narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, ale także zimą! Zimowe słońce niezaprzeczalnie jest niebezpieczne – promienie słoneczne odbijające się od śniegu i docierające do naszej skóry oraz oczu są realnym zagrożeniem. Dlatego najlepiej dawkować organizmowi beta-karoten przez okrągły rok. Barwnik nagromadzony w skórze, będzie skuteczną barierą ochronną. Ponadto beta-karoten nada skórze zdrowy odcień naturalnej opalenizny.

 

Uwaga! Jeśli jednak na skórze wystąpią żółtopomarańczowe plamy warto odstawić lub zmniejszyć ilość spożywanej marchewki.


3. Marchewka jest przez jednych uważana za wroga, przez innych sprzymierzeńca odchudzania. Jedno jest pewne, surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny i może być zdrową przekąską między posiłkami. Ponadto dodanie marchewki do posiłku sprawi, że stanie się on bardziej sycący. Warto pamiętać, że marchewka gotowana ma już dużo wyższy indeks glikemiczny i ta nie jest polecana osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy.


Warto włączyć marchewkę na stałe do jadłospisu. Koszt takiej przyjemności nie jest wysoki, a niesie za sobą korzyści co niemiara. Czasem warto zastanowić się nad własnym jadłospisem i zamiast faszerować się suplementami diety i chemicznie wytwarzanymi witaminami wprowadzić kilka warzyw i owoców, które naturalnie będą stymulować odporność organizmu i przynosić inne pozytywne skutki.

 

Magdalena Wielądek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ