Zakochaj się w mango – 8 powodów!

Owoce mango to zarówno przepyszny smak, jak i moc witamin, które odpowiednio stymulują nasz organizm. Poznaj 8 powodów, dla których warto wprowadzić te słoneczne owoce do swojej diety.

http://pixabay.com/

Mango to kuliste owoce kojarzące się najczęściej z egzotycznymi krajami. Różnią się od naszych tradycyjnych jabłek oraz nie są tak popularne jak banany. W Polsce ludzie jednak coraz częściej przekonują się do tych nieznanych im wcześniej owoców, warto je wybierać, przecież nie bez powodu w Azji mango uważane jest za boski owoc. Chcielibyśmy przedstawić Wam zalety tego przepysznego daru natury, zobaczcie, co oprócz oryginalnego smaku możecie zyskać jedząc mango!

 

1.Pozwala utrzymać wagę pod kontrolą

Jeśli planujesz zrzucić parę zbędnych kilogramów to warto wprowadzić do swojego menu owoce mango. Pozwolą Ci one zapanować nad wagą i nie przybrać zrzuconych wcześniej kilogramów. Dodatkowa zawartość błonnika sprawia, że Twój układ pokarmowy zacznie funkcjonować bez najmniejszych problemów.

 

2.Bomba witamin

Mango posiada bogatą zawartość różnorodnych składników odżywczych. Zawarte są w nim witaminy: A, B, C, E i K, karoteny (w tym beta karoten) oraz przeciwutleniacze. Zaletą tego owocu jest również obecność ważnych mikroelementów (takich jak: potas, miedź, fosfor, wapń, sód, żelazo i magnez) oraz zawartość błonnika, który poprawia funkcjonowanie układu trawiennego.

 

3.Działa na wzrok

Zawarta w mango, łatwo przyswajalna witamina A poprawia wzrok i zapobiega przykrej dolegliwości suchego oka.

 

4.Redukuje ryzyko zachorowania na raka

W dzisiejszych czasach, gdy ryzyko zachorowania na raka jest dość wysokie, warto w swojej diecie stosować produkty, które mają właściwości antynowotworowe. Jednym z takich owoców, ze względu na zawartość złożonej grupy związków polifenolowych, jest mango. Zawarte w nim lupeol oraz naturalny kwas salicylowy działają przeciwutleniająco, dzięki czemu chronią przed nowotworami (w szczególności rakiem: piersi, prostaty, jelita grubego).

 

5.Stymuluje prace mózgu

Mango cechuje się wysoką zawartością witaminy B6, która ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i pracę mózgu.

 

6.Działa chłodząco

To dobra informacja przed nadchodzącym latem. W upalne dni mango rozcieńczone z wodą bardzo dobrze gasi pragnienie. Taki napój zapobiega przegrzewaniu organizmu oraz niweluje jego skutki, gdy do niego dojdzie.

 

7.Redukuje poziom cholesterolu

Według australijskich naukowców, regularne jedzenie mango redukuje poziom cholesterolu w naszym organizmie skuteczniej, niż robią to dostępne na rynku chemiczne specyfiki.

 

8.Poprawia miękkość i wygląd skóry

Mango ma również zbawienny wpływ na wygląd i nawilżenie naszej skóry. Jedząc mango, wyzbywamy się wolnych rolników, dzięki czemu opóźniamy proces starzenia. Zyskujemy również na miękkości i elastyczności skóry, przywracamy jej młodzieńczy wygląd. Przetworzone mango (np. w postaci kremu) pełni funkcję filtra przeciwsłonecznego, natomiast peeling z tego owocu ma właściwości przeciwzapalne.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ