herbata - sporteuro

Czym słodzić żeby nie używać cukru?

herbata - sporteuroSzklanka z napojem bez posłodzenia chociaż łyżeczką cukru jest niesmaczna i nie daje takiej samej przyjemności. Wiadomo przecież, że cukier jest niezdrowy i nie powinno używać się go do słodzenia napojów, mimo świadomości ciężko przestawić się na gorzką herbatę czy kawę. Ale cukier nie jest niezastąpionym dostawcą słodkości, jest kilka innych, zdrowych zamienników.

Odsetek pochodzącej z cukru energii przerósł ponad dwukrotnie zalecany poziom spożycia. Wiążą się z tym choroby takie jak znana cukrzyca, na którą chorują coraz młodsi ludzie. Spowodowane jest to niczym innym jak zbyt dużą ilością spożywania cukru. Należy pamiętać, że oprócz słodzonej kawy i herbaty cukier jest składnikiem wielu produktów spożywanych codziennie. Najczęstszym problemem są słodycze, które należy ograniczyć do minimalnego spożycia, a w niektórych przypadkach nawet kompletnie wykluczyć z jadłospisu. Jednak jest to ciężkie do zrobienia, dlatego można zacząć od czegoś prostszego.

Polecanymi zamiennikami cukru są:

Przede wszystkim najpopularniejszym i ogólnie dostępnym jest MIÓD. Jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatowego. Składa się z łatwo przyswajalnych cukrów prostych-glukozy i fruktozy. Ponadto zawiera składniki o właściwościach odżywczych i leczniczych. Miód dobrze wpływa na przewód pokarmowy, wątrobę, nerki, serce i poprawia odporność.

Melasa trzcinowa, która powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru trzcinowego. Jej postać to ciemnobrązowy, gęsty syrop lub bryłki. Dostarcza wielu witamin i składników mineralnych. Jeszcze parę lat temu melasa była trudno dostępna, ale teraz nie ma problemu z zakupem jej w sklepach ze zdrową żywnością, przez Internet oraz w niektórych supermarketach i delikatesach.

Syrop klonowy, który z wielu bajek i filmów może kojarzyć się z czymś niesmacznym i z reguły wmuszanym na siłę, ale do posłodzenia kawy lub herbaty nadaje się doskonale. Ma jasnobrązową barwę, wytwarzany jest z soku pobieranego z pnia klonu cukrowego lub srebrzystego. Jest mniej kaloryczny od cukru i miodu. Zawiera wapń, magnez, fosfor i witaminy, które są ważne dla funkcjonowania organizmu. Podobnie jak melasa trzcinowa syrop klonowy dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością oraz można zamówić go przez Internet.roslina - sporteuro

Syrop z agawy- Ciekawą rzeczą jest to, że syrop ten jest trzykrotnie słodszy od cukru, a jednocześnie posiada 4-5 razy niższy indeks glikemiczny od miodu. Powstaje z rośliny, wyglądem przypominającej kaktusa. Jest to dobry sposób dla wegan, którzy nie używają miodu. Ze wszystkich wymienionych zamienników dla cukru syrop z agawy jest najciężej dostępny, ale coraz częściej można kupić go w sklepach ze zdrową żywnością.

Kiedy ktoś zdecyduje się zrezygnować ze słodzenia cukrem i zastąpi go, którymś z zamienników musi pamiętać o tym, że jak każdy cukier są one źródłem kalorii. Mimo lepszych od cukrów walorów zdrowotnych należy spożywać je z umiarem.

Urszula Rudzińska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

238 More posts in Zdrowe odżywianie category
Recommended for you
jedzenie w samotnosci
Samotne jedzenie zwiększa ryzyko chorób?

Jak sytuacja wygląda u Polaków?     Samotne jedzenie może zwiększyć ryzyko zachorowań na cukrzyce...