Co na skuteczne zwiększenie odporności?

1. Sok z owoców noni:

To tak zwana „aspiryna starożytności”.  Pośród rdzennych mieszkańców wysp Pacyfiku, bardzo popularne były owoce morwy indyjskiej. Stosowana ona była na wiele dolegliwości, jak na przykład: bóle głowy, wątroby, czy mięśni. Obecnie sok z noni jest bardzo popularny u zwolenników naturalnej medycyny. Dlaczego? Zawiera on dużą ilość wapna, potasu, magnezu, witaminy E i A. porcja 50 gram to dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Sok ten skutecznie zbija gorączkę oraz walczy z infekcjami. To idealne uzupełnienie codziennej diety.

2. Nie zapomnij o cebuli:

Cebula jest źródłem fitoncydów, te z kolei hamują rozwój mikoorganizmów – grzybów i drobnoustrojów. Nie bez powodu mówi się więc, że to naturalne antybiotyki. W cebuli jest także kwercetyna, mająca przeciwzapalne właściwości. Dlatego syrop z cebuli, stosowany kiedyś przez nasze babcie, jest w stanie pomóc nam na kaszel, ból gardła, czy gorączkę. Cebula powinna znajdować się w codziennej diecie – w profilaktyce, oraz w czasie leczenia, na przykład przeziębienia.

3. Idealna przyprawa? Kurkuma:

Popularne w chłodniejszych sezonach, tak zwane „złote mleko” to mleko z miodem, cynamonem oraz, właśnie kurkumą. Kurkuma zawiera sporo antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwzapalnie, i świetnie radzą sobie z wirusami. W kurkumie znajduje się także związek zwany kurkuminą, związek ten zabija nowotworowe komórki, a także hamuje ich podział. Kurkuma jednak kiepsko się wchłania, z przewodu pokarmowego. W związku z czym najlepiej używać jej w połączeniu z pieprzem, ułatwiającym wchłanianie kurkuminy. 

4. Pijmy switchel:

To karaibskiej mikstura, latem idealnie gasi pragnienie, natomiast zimą rozgrzewa organizm. Zabiera w sobie cytrynę, imbir, i ocet jabłkowy, a składniki te przyspieszają przemianę materii, ponadto wzmacniają odporność, a także łagodzą dolegliwości jelit, czy żołądka. Switchel łatwy jest w wykonaniu, nawet w domowych warunkach. Do tego potrzebować będziemy 1000 ml wody , 1-2 łyżek octu jabłkowego, oraz soku z cytryny, łyżkę syropu klonowego, albo miodu,  i łyżkę imbiru. Całość mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki, na 12 godzin – gotowe!

5. Miód – idealny na jesień:

Polska to potęga pszczelarska, a to bardzo dobra wiadomość, bo pszczeli produkt, jakim jest miód, zawiera w sobie przeciwutleniacze, oraz substancje bakteriobójcze. Należy go spożywać – najlepiej zamiast cukru. Warto także pamiętać, że gotowanie czy pieczenie miodu prowadzi do zniszczenia jego właściwości.

Zobacz także: