Jaki rodzaj alkoholu najskuteczniej uśmierza ból? Naukowcy to wiedzą

To, że alkohol znieczula, wiadomo od zawsze. Okazało się nawet, że zostało to potwierdzone naukowo, przez badaczy z Uniwersytetu Greenwich.

Jednak działanie znieczulające ma tylko określony alkohol, do tego w ograniczonych ilościach. Naukowcy udowodnili, że procentowym napojem, idealnym na fizyczne bolączki jest… piwo. Pół litra piwa może zmniejszyć odczuwanie bólu, i to nawet o 1/4. Co oczywiście, nie oznacza, że regularne spożywanie piwa, będzie przyczyną zmniejszenia chronicznego bólu. W związku z czym, naukowcy jednak zalecają ostrożność. Zwraca także uwagę na fakt, że poprzez takie „leczenie”, można popaść w alkoholizm.

Jak piwo łagodzi nasz ból? Istnieje w tym temacie aż kilka teorii, opracowanych przez naukowców. Przede wszystkim, alkohol na organizm ludzki, ma działanie rozluźniające, oraz zmniejszające dyskomfort. Inna kwestia to blokowanie receptorów w mózgu, odpowiedzialnych za odczuwanie bólu. Piwo z kolei ma właściwości, zbliżone do opioidów – między innymi kodeiny, stosowanej jako przeciwbólowy środek. Właśnie przez to badacze stwierdzili, że spożywanie piwa (ale tylko w rozsądnych ilościach) może zadziałać skuteczniej od paracetamolu albo aspiryny.

Na zdrowie!

Zobacz także:

 

Dodaj komentarz

5220 More posts in Newsy category
Recommended for you
Skandynawska kultura pracy odpowiedzią na zmieniające się oczekiwania polskich pracowników

Prawie połowa Polaków uważa, że praca ma negatywny wpływ na ich zdrowie psychiczne, 60% żyje...