Kuchnia

Kuchnia

Naleśniki bezglutenowe

Dieta bezglutenowa, która dla jednych jest jedynie modą, dla innych jest koniecznością wyeliminowania glutenu z codziennego jadłospisu. Mąka i inne produkty bezglutenowe są teraz powszechnie dostępne, co sprawia, że osoby, które zmagają się z nietolerancją na to białko, nie muszą…

Kuchnia

Słynni kucharze telewizyjni

Gotują nie tylko na zapleczu restauracji, w kuchni, w zaciszu domowym, lecz także w telewizji, a ich twarze są rozpoznawalne niczym twarze hollywoodzkich aktorów. To kucharze czy celebryci? A może jedno i drugie?

Kuchnia

Tortilla de patatas – hiszpański omlet!

Tortilla de patatas, zwana także tortilla española, to nic innego jak smakowity i prosty w wykonaniu omlet, rodem z Półwyspu Iberyjskiego! Wykonany na bazie jajek, ziemniaków i cebuli, świetnie sprawdzi się w porze śniadania i obiadu.

Kuchnia

Cukier czy słodzik?

Wielu osobom trudno jest zrezygnować z cukru, a niektórzy są od niego wręcz uzależnieni. Niestety, nadmierne spożywanie cukru prowadzi do raczej gorzkich rezultatów. Entuzjaści słodkiego smaku decydują się zatem na słodziki, ale ich stosowanie posiada tyle samo zalet, jak i…

Kuchnia

Gorąca czekolada, jak ją przygotować?

Przygotowanie gorącej czekolady do picia jest banalnie proste. Taki samodzielnie zrobiony napój umili nam niejeden wieczór i pozytywnie wpłynie na nasz nastrój. Oto jak można ją wykonać na kilka sposobów.

Kuchnia

Przepisy na suszone owoce

Suszone owoce, chociaż dość kaloryczne, potrafią zastępować słodycze oraz stanowią urozmaicenie diety. Posiadają unikatowy smak i aromat oraz nadają się nie tylko na samodzielną przekąskę, ale można także przygotować z nich ciekawe propozycje przystawek.

Kuchnia

Słone babeczki

Proste i szybkie do przygotowania, słone babeczki są alternatywą dla tych, którym znudziło się przyrządzanie i jedzenie babeczek tylko w słodkim wydaniu. Są idealne na imprezę lub przekąskę, a ich smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Kuchnia

Zafałszowania żywności

Zjawisko fałszowania żywności jest powszechne, chociaż produkcja i etykietowanie produktów żywnościowych regulowane są odpowiednimi przepisami prawa krajowego i unijnego. W ostatnim czasie pojawiło się wiele nowych metod analiz żywności, ale wykrywanie jej zafałszowań nadal nastręcza wiele problemów.

Kuchnia

Zdrowie płynące z kasz!

Kasze od dawna słyną z wysokiej wartości odżywczej, którą zawdzięczają zawartości wielu cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin. Dostępnych jest wiele rodzajów kasz, a każdą z nich wyróżnia inny typ właściwości prozdrowotnych.

Kuchnia

Przyprawy na chłodne dni

W chłodne jesienne i zimowe dni tęsknimy za ciepłem. Oprócz otulenia się w gruby wełniany sweter, powinniśmy zadbać o ocieplenie naszego organizmu od wewnątrz. Jednym ze sposobów na szybkie rozgrzanie się w te dni jest mała zmiana w kuchni. Najłatwiejszym…