Hiszpańska uczta – Gazpacho!

Gazpacho to prosta i błyskawiczna zupa pochodząca z Andaluzji, której… nie trzeba gotować! Składa się z surowych warzyw i dodatków, które jeszcze bardziej podkreślają jej smak! Wykonanie zupy zajmie ci jedynie kilka minut.

gazpacho life4style

Składniki:

  • 4 duże i dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 niewielki ogórek
  • Połówka małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i obrać, a następnie pokroić i oddzielić pestki. Pokroić również papryki, ogórka, cebulę i czosnek. Wrzucić warzywa do blendera. Dodać oliwę, ocet i sok z limonki,  a także przyprawy. Miksować na wysokich obrotach około pół minuty. Po zmiksowaniu składników, przelać zupę do misek i chłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny. Można podawać z kostkami lodu i takimi dodatkami jak bagietka, kozi ser i oliwki.

Joanna Łuszczykiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ