Gorąca czekolada, jak ją przygotować?

Przygotowanie gorącej czekolady do picia jest banalnie proste. Taki samodzielnie zrobiony napój umili nam niejeden wieczór i pozytywnie wpłynie na nasz nastrój. Oto jak można ją wykonać na kilka sposobów.

kulinarna-mania.blogspot.com

Na początek potrzebujemy tabliczkę czekolady  i mleko. Warto zwrócić uwagę na  jej jakość. Im więcej kakao będzie zawierać tym smaczniejszy będzie nasz napój. Można zastąpić ją czekoladowymi pastylkami. Mleko wybieramy dowolnie lub zastępujemy go kremową śmietanką 36%.

Składniki rozpuszczamy w garnku. Można też najpierw zagotować mleko, a na wrzątek wrzucić czekoladę. Trzeba uważać żeby nie wykipiało. Kiedy połączą się w jednolitą masę, zdejmujemy z ognia i dobieramy dodatki. Dla lepszego smaku możemy rozpuścić esencję waniliową (na słodko), szczyptę soli (wytrwanie) lub chili w proszku, cynamon, kardamon.

Całość przelewamy do filiżanek i ozdabiamy. Dodajemy pianki, bitą śmietanę, miód.

Mniej słodką wersję czekolady do picia można wykonać korzystając ze składników: łyżka kakao dobrej jakości, łyżka miodu, szklanka mleka. Gotujemy mleko z miodem, aż będzie gorące. Kakao wsypujemy do szklanki i dodajemy do niego nieco mleka, tak aby mogło sie rozpuścić. Następnie przelewamy całość do mleka w garnku. Dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Ada Koperwas

ZOSTAW ODPOWIEDŹ