Kuchnia

Kuchnia

Które pieczywo wybierać?

Coraz częściej zwracamy uwagę na prowadzenie zdrowego trybu życia. Zwiększa się również świadomość tego, że produkty zbożowe, w tym pieczywo, tworzą podstawę piramidy prawidłowego żywienia. Kiedy jednak zamierzamy przejść na dietę, w głowie pojawia się zamęt wywołany mitem, że odchudzanie…

Kuchnia

Ciasto z buraków?!

Ciasto buraczane? Brzmi absurdalnie, chociaż spożycie buraków nie musi ograniczać się jedynie do czerwonego barszczu. Rezultatem tej zaskakującej kombinacji są korzyści nie tylko dla podniebienia, ale i zdrowia. Buraki od dawna bowiem słyną ze swych właściwości leczniczych – zapobiegają anemii,…

Kuchnia

Przepisy na batawię

Batawia jest skrzyżowaniem sałaty lodowej i głowiastej. W odróżnieniu do innych odmian jest trwała i posiada dużo bardziej wyrazisty smak. Jej cechą charakterystyczną są zielone, a na końcach bordowe liście. Batawia ułatwia procesy trawienia, działa odkwaszająco na organizm oraz przeciwdziała…

Kuchnia

Zapomniane warzywo – skorzonera

Skorzonera, inaczej wężymord, to nieco zapomniane warzywo, którym według mitologii greckiej Odys opędzał się od zalotów Kirke. Niedoceniana w Polsce pomimo tego, że posiada właściwości przeciwnowotworowe, a jej wartość odżywcza dorównuje roślinom strączkowym.

Kuchnia

Indyjski gulasz z kurczakiem i ziemniakami

Macie ochotę na kuchnię indyjską? Proponujemy bardzo prosty przepis na gulasz z kurczakiem i ziemniakami w kremowym sosie pomidorowym po indyjsku. To idealne danie na chłodne dni. Sprawdźcie jak je przygotować.

Kuchnia

Trzy sposoby na kuskus!

Kasze są kopalnią witamin i minerałów, dlatego stanowią nieodzowny element zbilansowanej diety. W ostatnim czasie znacznie wzrosło zainteresowanie kaszą kuskus, która jest nie tylko sycąca, ale także lekkostrawna i bogata w węglowodany i białko. Poza tym posiada wiele zastosowań w…

Kuchnia

Przepisy na jarmuż

Jarmuż jest warzywem spokrewnionym z brokułem i brukselką. Znany i ceniony był już w starożytności. Pomimo tego, że jest kopalnią witamin i minerałów, na polskich talerzach pełni raczej funkcję dekoracyjną. To niskokaloryczne warzywo zapobiega chorobom serca, chroni przed miażdżycą, korzystnie…

Kuchnia

Kuchnia artystyczna

Kuchnia artystyczna to nic innego jak fantazyjne pomysły na niestandardowe przygotowanie i podanie składników, które znane są w niej od dawna. Rower z pomarańczy, łabędź z jabłka, pies wykonany z banana – to tylko niektóre z propozycji. Zachwycają dorosłych, ale…

przekaski 1 life4style
Kuchnia

Przekąski karnawałowe

Na udaną imprezę składa się nie tylko doborowe towarzystwo i dobra muzyka, ale również smaczne jedzenie. W menu mogą znaleźć się roladki z szynką i szpinakiem oraz fantazyjne pingwiny wykonane z oliwek. Proste i szybkie w przygotowaniu, idealnie komponują się…

Kuchnia

Co jeść w trakcie sesji?

Wzmożony wysiłek umysłowy w trakcie sesji sprawia, że mózg działa na pełnych obrotach. Pochłanianie pustych kalorii, hektolitry wypijanej kawy i brak snu nie podnoszą koncentracji oraz spowalniają proces przetwarzania informacji i zapamiętywania. Które składniki „lubi” nasz mózg? Co jeść, żeby…