Indyjski gulasz z kurczakiem i ziemniakami
Macie ochotę na kuchnię indyjską? Proponujemy bardzo prosty przepis na gulasz z kurczakiem i ziemniakami w kremowym sosie pomidorowym po indyjsku. To idealne danie na chłodne dni. Sprawdźcie jak je przygotować.
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
3 duże piersi z kurczaka,
250 g ziemniaków (najlepiej gatunek Yukon Gold) (pokrojone z mniejsze cząsteczki),
125 ml śmietany kremówki,
200 ml przecieru pomidorowego,
750 ml bulionu,
1 mała cebula (pokrojona w kosteczkę),
4 ząbki czosnki (posiekane),
3 łyżki oleju roślinnego,
2 łyżki pasty pomidorowej,
1 łyżka startego imbiru,
2 łyżeczki przyprawy garam masala,
2 łyżeczki kminku,
2 łyżeczki kurkumy,
1,5 łyżeczki kolendry,
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli chcemy uzyskać ostrzejszy smak dodajmy ¾ łyżeczki),
sól i pieprz.
Do dekoracji: jogurt naturalny, świeża mięta, pietruszka, chleb Naan lub wafel ryżowy.
PRZYGOTOWANIE:
Potrawę najlepiej przygotowywać w dużym naczyniu – np. garnku żeliwnym.
Rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu i usmaż na nim kurczaka, którego wcześniej przyprawisz solą i pieprzem (piersi połóż wierzchnią stroną do dołu). Smaż go aż nie zrobi się złocisty (ok. 8-10 minut), nie przewracając kawałków na drugą stronę. Po wszystkim wyłóż kurczaka na talerz.
Do tego samego naczynia włóż cebulę, czosnek i imbir, gotuj je aż staną się miękkie i złociste (ok. 8-10 minut) od czasu do czasu mieszając. Kiedy będą gotowe dodaj pastę pomidorową, garam masalę, kminek, kminek, kurkumę, kolendrę i ponownie wszystko to gotuj często mieszając (ok. 4 minuty, aż pasta ściemnieje).
Dodaj kurczaka, bulion, przecier pomidorowy oraz śmietankę. Dopraw solą i pieprzem, potem poczekaj aż wszystko się zagotuje. Zmniejsz ogień, przykryj naczynie pokrywką i zostaw je na kuchence na ok. półtorej godziny (aż kawałki kurczaka będą miękkie i zaczną się rozpadać).
Dodaj do tego ziemniaki i zostaw na ogniu na 30-45 minut aż ziemniaki staną się miękkie, a sos gęsty.
Udekoruj jedną stronę kleksem ze śmietany posypanej koperkiem lub pietruszką. Podawaj z chlebem Naan lub waflem ryżowym.
Źródło: seasonsandsuppers.ca
Aleksandra Supryn