Indyjski gulasz z kurczakiem i ziemniakami

Macie ochotę na kuchnię indyjską? Proponujemy bardzo prosty przepis na gulasz z kurczakiem i ziemniakami w kremowym sosie pomidorowym po indyjsku. To idealne danie na chłodne dni. Sprawdźcie jak je przygotować.

Źródło: seasonsandsuppers.ca

SKŁADNIKI (na 4 porcje):

3 duże piersi z kurczaka,

250 g ziemniaków (najlepiej gatunek Yukon Gold) (pokrojone z mniejsze cząsteczki),

125 ml śmietany kremówki,

200 ml przecieru pomidorowego,

750 ml bulionu,

1 mała cebula (pokrojona w kosteczkę),

4 ząbki czosnki (posiekane),

3 łyżki oleju roślinnego,

2 łyżki pasty pomidorowej,

1 łyżka startego imbiru,

2 łyżeczki przyprawy garam masala,

2 łyżeczki kminku,

2 łyżeczki kurkumy,

1,5 łyżeczki kolendry,

0,5 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli chcemy uzyskać ostrzejszy smak dodajmy ¾ łyżeczki),

sól i pieprz.

Do dekoracji: jogurt naturalny, świeża mięta, pietruszka, chleb Naan lub wafel ryżowy.

PRZYGOTOWANIE:

Potrawę najlepiej przygotowywać w dużym naczyniu – np. garnku żeliwnym.

Rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu i usmaż na nim kurczaka, którego wcześniej przyprawisz solą i pieprzem (piersi połóż wierzchnią stroną do dołu). Smaż go aż nie zrobi się złocisty (ok. 8-10 minut), nie przewracając kawałków na drugą stronę. Po wszystkim wyłóż kurczaka na talerz.

Do tego samego naczynia włóż cebulę, czosnek i imbir, gotuj je aż staną się miękkie i złociste (ok. 8-10 minut) od czasu do czasu mieszając. Kiedy będą gotowe dodaj pastę pomidorową, garam masalę, kminek, kminek, kurkumę, kolendrę i ponownie wszystko to gotuj często mieszając (ok. 4 minuty, aż pasta ściemnieje).

Dodaj kurczaka, bulion, przecier pomidorowy oraz śmietankę. Dopraw solą i pieprzem, potem poczekaj aż wszystko się zagotuje. Zmniejsz ogień, przykryj naczynie pokrywką i zostaw je na kuchence na ok. półtorej godziny (aż kawałki kurczaka będą miękkie i zaczną się rozpadać).

Dodaj do tego ziemniaki i zostaw na ogniu na 30-45 minut aż ziemniaki staną się miękkie, a sos gęsty.

Udekoruj jedną stronę kleksem ze śmietany posypanej koperkiem lub pietruszką. Podawaj z chlebem Naan lub waflem ryżowym.

Źródło: seasonsandsuppers.ca


Aleksandra Supryn

ZOSTAW ODPOWIEDŹ