Zapomniane warzywo – skorzonera

Skorzonera, inaczej wężymord, to nieco zapomniane warzywo, którym według mitologii greckiej Odys opędzał się od zalotów Kirke. Niedoceniana w Polsce pomimo tego, że posiada właściwości przeciwnowotworowe, a jej wartość odżywcza dorównuje roślinom strączkowym.

www.saison.ch

Zupa krem ze skorzonery i pieczonego czosnku

Składniki:

500 g skorzonery, 250-300 ml bulionu warzywnego, 150 ml mleka, 6 dużych ząbków czosnku, 1/3 puszki czerwonej soczewicy, 1/3 łyżeczki mielonego kminku, 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki zimnego masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżka oliwy, kilka kromek chleba, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Nieobrany czosnek ułóż na blaszce do pieczenia i skrop odrobiną oliwy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut, do momentu aż czosnek zmięknie, a jego skórka się zarumieni. W międzyczasie obierz, umyj i pokrój skorzonerę na drobne kawałki. Zalej 150 ml mleka i podobno ilością bulionu. Dodaj łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Zagotuj, a następnie gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmij jeden kawałek skorzonery, który posłuży do dekoracji. Do ugotowanej skorzonery dodaj obrany, upieczony czosnek, soczewicę, resztę bulionu, gałkę muszkatołową, kminek i masło. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu, a następnie zmiksuj blenderem na gładką i jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem, udekoruj pokrojoną w paski skorzonerą oraz podawaj z kromką świeżego chleba.

(Nie)zapomniana frittata

Składniki:

ok. 10 korzonków skorzonery, 2 jajka, 200 g pomidorków koktajlowych, 1 cebula, 1/3 papryczki chilli, 1 szczypta kozieradki, 1/3 pęczka zielonego szczypiorku, 30-50 g masła, olej i bułka tarta do posmarowania naczynia żaroodpornego, sól.

Sposób przyrządzenia:

Obierz cienko i ostrożnie skorzonerę, a następnie włóż do posolonej gorącej wody i gotuj 4-6 minut. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle przez ok. 2 minuty. Dodaj pomidorki koktajlowe, posiekaną papryczkę chilli i wszystko razem smaż przez 3-4 minuty. Ugotowaną, ale niezbyt miękką skorzonerę pokrój w kawałki i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodaj cebulę podsmażoną z pomidorkami. Jajka roztrzep widelcem w osobnym naczyniu, a następnie dopraw kozieradką i solą. Uzyskaną masę wlej na warzywa. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw naczynie żaroodporne i zapiekaj ok. 12-15 minut. Frittatę podawaj posypaną zielonym szczypiorkiem. Smacznego!

Źródło: durszlak.pl, galantyna.pl

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ