Kuchnia węgierska
Królową węgierskiej kuchni jest papryka. Jedno z powiedzeń mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek, stawia na stole paprykę, a dopiero potem zastanawia się, co do niej dodać. Repertuar kulinarny naszych bratanków to nie tylko dania dla miłośników „piekielnych” smaków, ale również dla osób o delikatniejszym podniebieniu.
Grzybowy gulasz węgierski
Składniki:
½ kg pieczarek (lub grzybów sezonowych), cebula, 1 łyżka oleju, 1 łyżka ostrej papryki w proszku, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia
Cebulę drobno posiekaj i podduś pod przykryciem na rozgrzanej patelni. Paprykę w proszku wymieszaj z łyżką przecieru pomidorowego. Patelnię zestaw z ognia i nie przestając mieszać, dodaj do cebuli mieszaninę papryki i przecieru. Postaw wszystko z powrotem na ogniu, dodaj około pół szklanki wody i duś pod przykryciem przez 30 minut. Mieszaj do momentu aż uzyskasz delikatny i gładki sos, dolewając wody w razie potrzeby. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz dodaj pokrojone grzyby, które duś aż będą miękkie. Podawaj z ryżem , makaronem lub ziemniakami.
Węgierska pasta serowa
Składniki:
50g masła, 125g bryndzy, 4 łyżki śmietany 12%, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, kminek, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia
Rozgnieć w misce bryndzę i masło, a następnie dodaj śmietanę i utrzyj na delikatną masę. Poszatkuj drobno czosnek z cebulą i dodaj do całości. Do masy wsyp co najmniej dwie łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Dopraw pieprzem, kminkiem i solą oraz dokładnie wymieszaj.
Węgierski deser z kasztanów jadalnych z bitą śmietaną
Składniki:
1 kg kasztanów jadalnych, 200g cukru, pół litra mleka, cynamon w proszku, 1 łyżka gorzkiego kakao, mały kieliszek rumu lub słodkiego likieru, sól, bita śmietana.
Sposób przyrządzenia
Ponacinaj łupiny kasztanów, a następnie gotuj je w dużej ilości osolonej wody. Po około 15 minutach odcedź kasztany, obierz z łupiny i spodniej skórki. Włóż obrane kasztany do garnka z mlekiem, solą, cukrem i gotuj aż będą miękkie. Następnie odlej mleko, a kasztany przeciśnij przez praskę do kartofli. Dodaj kakao, cynamon i wybrany alkohol, po czym dobrze wymieszaj. Jeśli uzyskana masa jest zbyt wodnista, postaw garnek z powrotem na ogniu i odparuj nadmiar wody. Ponownie przepuść przez praskę do kartofli. Udekoruj bitą śmietaną. Smacznego!
Źródło: zpasjidogotowania.pl, mniammniam.com
Paulina Rożej