Przepisy na zupy owocowe

Upalne lato właśnie do nas nadciągnęło i coraz rzadziej mamy ochotę na porządny, ciepły obiad. Ale jeść trzeba, zatem warto przyrządzić coś, co będzie doskonałe na ten czas. Świetnym pomysłem są zupy owocowe, które można przyrządzić w bardzo prosty sposób.

Źródło: dashandapinch.com

Zupa bananowa

Składniki:

2 ząbki czosnku

cebula

¼ kostki masła

curry w proszku

4 duże banany

2 l rosołu z kury lub z kostki

2 łyżki orzeszków pistacjowych posiekanych

sól

gęsta śmietana

5 łyżek mąki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na maśle w garnku i posypać curry (ok.3 łyżeczki). Następnie obrać i pokroić dwa banany i wrzucić do cebulki. Wszystko lekko przysmażyć i posypać mąką całą zawartość garnka. Potem należy dolać rosół i gotować ok. 15 min. Zmiksować wszystko i doprawić solą. Pozostałe banany pokroić w plasterki i dodać do zupy, a następnie jeszcze raz zagotować. Według uznania dodać śmietany i posypać pistacjami na talerzu.

Zupa jagodowa

Składniki:

2 szklanki jagód

1,5-2 szklanki wody

2 łyżki śmietany

1 łyżka mąki

kwasek cytrynowy

cukier

Przygotowanie:

Jagody wypłukać i zmiksować. Wodę zagotować, a następnie dodać jagody. Mąkę w niewielkiej ilości rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do zupy. Ponownie zagotować. Doprawić cukrem i kwaskiem cytrynowym. Zaciągnąć śmietaną. Podawać z ugotowanym uprzednio makaronem.

Zupa krem z pomarańczy

Składniki:

1 kg marchewek

2 jabłka

cebula

2 pomarańcze

200 ml śmietanki

0,75 l bulionu warzywnego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrać marchewkę i jabłka, a następnie pokroić w talarki i kosteczkę. Cebulkę pokroić na listki, a z pomarańczy wycisnąć sok. Potem należy przygotować bulion. Następnie podsmażamy cebulkę w garnku na rozgrzanym oleju, dodajemy marchewkę i jabłka i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dodajemy bulion i miąższ z pomarańczy. Dusić bez przykrycia ok. 30 min, a następnie zdjąć z ognia. Zupę zmiksować oraz dodać sok z pomarańczy i śmietankę. Całość doprawić solą i sporą ilością pieprzu.

Patrycja Ceglińska, źródło: wielkiezarcie.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ