Przepisy na zupy owocowe
Upalne lato właśnie do nas nadciągnęło i coraz rzadziej mamy ochotę na porządny, ciepły obiad. Ale jeść trzeba, zatem warto przyrządzić coś, co będzie doskonałe na ten czas. Świetnym pomysłem są zupy owocowe, które można przyrządzić w bardzo prosty sposób.
Zupa bananowa
Składniki:
2 ząbki czosnku
cebula
¼ kostki masła
curry w proszku
4 duże banany
2 l rosołu z kury lub z kostki
2 łyżki orzeszków pistacjowych posiekanych
sól
gęsta śmietana
5 łyżek mąki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na maśle w garnku i posypać curry (ok.3 łyżeczki). Następnie obrać i pokroić dwa banany i wrzucić do cebulki. Wszystko lekko przysmażyć i posypać mąką całą zawartość garnka. Potem należy dolać rosół i gotować ok. 15 min. Zmiksować wszystko i doprawić solą. Pozostałe banany pokroić w plasterki i dodać do zupy, a następnie jeszcze raz zagotować. Według uznania dodać śmietany i posypać pistacjami na talerzu.
Zupa jagodowa
Składniki:
2 szklanki jagód
1,5-2 szklanki wody
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
kwasek cytrynowy
cukier
Przygotowanie:
Jagody wypłukać i zmiksować. Wodę zagotować, a następnie dodać jagody. Mąkę w niewielkiej ilości rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do zupy. Ponownie zagotować. Doprawić cukrem i kwaskiem cytrynowym. Zaciągnąć śmietaną. Podawać z ugotowanym uprzednio makaronem.
Zupa krem z pomarańczy
Składniki:
1 kg marchewek
2 jabłka
cebula
2 pomarańcze
200 ml śmietanki
0,75 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrać marchewkę i jabłka, a następnie pokroić w talarki i kosteczkę. Cebulkę pokroić na listki, a z pomarańczy wycisnąć sok. Potem należy przygotować bulion. Następnie podsmażamy cebulkę w garnku na rozgrzanym oleju, dodajemy marchewkę i jabłka i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dodajemy bulion i miąższ z pomarańczy. Dusić bez przykrycia ok. 30 min, a następnie zdjąć z ognia. Zupę zmiksować oraz dodać sok z pomarańczy i śmietankę. Całość doprawić solą i sporą ilością pieprzu.
Patrycja Ceglińska, źródło: wielkiezarcie.com