Zuping, czyli jesienno-zimowy detoks zupowy!

Zupa krem – smaczna i prosta

zupa tekst life4styleZdecydowanie nieodłącznym elementem zestawu obiadowego jest zupa. Tradycyjne i od dawna znane przepisy na zupy są oczywiście zawsze dobrym rozwiązaniem, jednak obecnie coraz częściej spotykamy się z zupami o konsystencji kremu, które są znacznie pożywniejsze i równie smaczne.



Krem z brokułów

Składniki:

  • podudzie z kurczaka
  • 500g świeżych brokułów
  • 4 ziemniaki
  • włoszczyzna: korzeń pietruszki, marchew, seler, cebula, ewentualnie por
  • śmietanka 18%
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól

Ugotuj wywar z kurczaka i włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Brokuły ugotuj w oddzielnym naczyniu. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je do osobnego naczynia i razem z ugotowanymi brokułami zmiksuj dokładnie blenderem. Połącz otrzymaną papkę z bulionem i dopraw do smaku. Do miseczek z zupą dodaj odrobinę śmietanki. Możesz także przyozdobić całość koperkiem lub natką pietruszki.

Krem z porów

Składniki:

  • litr bulionu (możesz ugotować go na samej włoszczyźnie lub na dowolnie wybranym mięsie)
  • 3-4 pory (tylko białe części)
  • cebula
  • ziemniak
  • masło
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • groszek ptysiowy lub grzanki

Przetnij pory wzdłuż na połowy, a następnie posiekaj na cienkie półksiężyce. Do garnka dodaj dwie łyżki masła i duś na niewielkim ogniu pora wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy warzywa zmiękną, dolej ugotowany wcześniej bulion (warzywa ugotowane uprzednio w bulionie odłóż na razie na bok), dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotuj wszystko około 15 minut. Następnie zmiksuj wszystkie warzywa i połącz z bulionem. Na koniec dolej śmietankę i dopraw według uznania. Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Krem z cebuli

Składniki:

  • 1kg cebuli
  • kostka rosołowa
  • 2 grube plastry wędzonego boczku
  • 2 serki topione o smaku ementaler lub cheddar
  • pieprz i sól
  • grzanki

Pokrój boczek w kostkę i przysmaż w garnku. Gdy się zarumieni, wyjmij go i odłóż na bok. Następnie na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną w piórka lub półkrążki cebulę i smaż na wolnym ogniu, aż warzywo nabierze złotego koloru. Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę i około 45-60 minut gotuj pod przykryciem. Po tym czasie zmiksuj wywar, dorzuć serki topione i poczekaj aż się rozpuszczą. Na koniec dodaj skwarki boczkowe i dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z domowymi grzankami.

Krem paprykowy

Składniki:

  • 5-6 papryk
  • duża cebula
  • 500ml bulionu warzywnego
  • ziemniak
  • 2 cebule
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • słodka papryka lub papryka chili
  • jogurt grecki light 9%
  • świeża bazylia

Ułóż paprykę na blasze i piecz w piekarniki rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po wyjęciu, zdejmij skórę z papryki. Do gotującego się bulionu dodaj ziemniaka pokrojonego w małe kawałki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, a cebulę przysmaż na oliwie. Dodaj do bulionu paprykę i zeszkloną cebulę. Zmiksuj wszystko do uzyskania konsystencji kremu. Następnie dopraw według uznania, a na talerzu udekoruj krem jogurtem i świeżą bazylią.

Dominika Dębicka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ