Zdrowe przekąski

musli1 sporteuroNie od dziś wiadomo, że prawidłowy dzienny jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków. Trzech głównych- śniadania, obiadu i kolacji oraz z dwóch przekąsek. I tu najczęściej pojawia się problem. Na obiad większość z nas znajduje czas, ale z przekąskami bywa różnie.

Najpopularniejszymi przekąskami są oczywiście owoce. Zawsze można zabrać ze sobą np. jabłko, gruszkę czy kilka śliwek. Ale szybkie i zdrowe przekąski mogą być bardziej złożone i pożywne. Jest kilka prostych przepisów na mini dania, których przygotowanie nie zabierze dużo czasu.

1.Błyskawiczna przekąska:

– 1 łyżka płatków migdałowych

– marchewka i małe jabłko

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– 1 łyżka rodzynek

– 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego

Płatki migdałowe szybko uprażyć na patelni bez tłuszczu. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. Dodać rodzynki, uprażone migdały i jogurt. Wymieszać.

2.Zupa krem z kalafiora:

– szklanka mrożonej włoszczyzny

– pierś z kurczaka

– liść laurowy

– ziele angielskie

– 2 szklanki różyczek z kalafiora

– szklanka jogurtu naturalnego

– szklanka ugotowanego makaronu razowego

– łyżeczka orzechów sojowych lub pestek dyni lub pestek słonecznika

Zagotuj 3 szklanki wody, wrzuć włoszczyznę kurczaka, zioła i przyprawy, gotuj 30 minut, wrzuć kalafiora i gotuj jeszcze 15 minut, wyjmij listki, zmiksuj, dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj makaron i pestki, zagrzej.

3.Sałatka z groszku:

– 1 szklanka zielonego groszku mrożonego

– 5 paluszków krabowych

– 1 łyżka jogurtu naturalnego

– garść pokrojonego drobno koperku

– pieprz

Groszek i paluszki rozmrozić, paluszki pokroić, zmieszać wszystkie składniki.

4.Musli jagodowe:

– 200 g malin, truskawek lub wiśni ( świeżych lub rozmrożonych)

– 4 łyżki płatków owsianych

– 4 łyżki chudego ( 1.5%) mleka

– 75 g chudego jogurtu naturalnego

Wszystko wymieszać.

5.Pełnoziarnista bułka z warzywami:

– 4 pomidorki koktajlowe

– 1 mała papryka

– 3 gałązki bazylii

– 50 g chudego twarożku

– sól jodowana i pieprz

– mielona papryka

– pełnoziarnista bułka

– łyżka koncentratu pomidorowego

– 4 liście sałaty

Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Z połowy papryki odkroić nasadę ogonka, usunąć pestki. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody i listki drobno posiekać. Bazylię, pomidorki i paprykę wymieszać z twarożkiem, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną mielonej papryki. Bułkę rozkroić na pół i posmarować koncentratem pomidorowym. Na obydwu połowach położyć liście sałaty i posmarować je masą twarożkową.

Urszula Rudzińska, fot.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ