Zdrowe przekąski
Nie od dziś wiadomo, że prawidłowy dzienny jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków. Trzech głównych- śniadania, obiadu i kolacji oraz z dwóch przekąsek. I tu najczęściej pojawia się problem. Na obiad większość z nas znajduje czas, ale z przekąskami bywa różnie.
Najpopularniejszymi przekąskami są oczywiście owoce. Zawsze można zabrać ze sobą np. jabłko, gruszkę czy kilka śliwek. Ale szybkie i zdrowe przekąski mogą być bardziej złożone i pożywne. Jest kilka prostych przepisów na mini dania, których przygotowanie nie zabierze dużo czasu.
1.Błyskawiczna przekąska:
– 1 łyżka płatków migdałowych
– marchewka i małe jabłko
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka rodzynek
– 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
Płatki migdałowe szybko uprażyć na patelni bez tłuszczu. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. Dodać rodzynki, uprażone migdały i jogurt. Wymieszać.
2.Zupa krem z kalafiora:
– szklanka mrożonej włoszczyzny
– pierś z kurczaka
– liść laurowy
– ziele angielskie
– 2 szklanki różyczek z kalafiora
– szklanka jogurtu naturalnego
– szklanka ugotowanego makaronu razowego
– łyżeczka orzechów sojowych lub pestek dyni lub pestek słonecznika
Zagotuj 3 szklanki wody, wrzuć włoszczyznę kurczaka, zioła i przyprawy, gotuj 30 minut, wrzuć kalafiora i gotuj jeszcze 15 minut, wyjmij listki, zmiksuj, dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj makaron i pestki, zagrzej.
3.Sałatka z groszku:
– 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
– 5 paluszków krabowych
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– garść pokrojonego drobno koperku
– pieprz
Groszek i paluszki rozmrozić, paluszki pokroić, zmieszać wszystkie składniki.
4.Musli jagodowe:
– 200 g malin, truskawek lub wiśni ( świeżych lub rozmrożonych)
– 4 łyżki płatków owsianych
– 4 łyżki chudego ( 1.5%) mleka
– 75 g chudego jogurtu naturalnego
Wszystko wymieszać.
5.Pełnoziarnista bułka z warzywami:
– 4 pomidorki koktajlowe
– 1 mała papryka
– 3 gałązki bazylii
– 50 g chudego twarożku
– sól jodowana i pieprz
– mielona papryka
– pełnoziarnista bułka
– łyżka koncentratu pomidorowego
– 4 liście sałaty
Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Z połowy papryki odkroić nasadę ogonka, usunąć pestki. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody i listki drobno posiekać. Bazylię, pomidorki i paprykę wymieszać z twarożkiem, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną mielonej papryki. Bułkę rozkroić na pół i posmarować koncentratem pomidorowym. Na obydwu połowach położyć liście sałaty i posmarować je masą twarożkową.
Urszula Rudzińska, fot.