desery świata

Najbardziej zaskakujące desery świata

Co kraj to obyczaj. Powiedzenie potwierdzają pochodzące z różnych zakątków niezwykłe desery, które kuszą oryginalnym wyglądem oraz niespotykanym doborem składników. Znajdziemy wśród nich fasolę z liściem wiśni, pieczone lody, a nawet kurczaka z mlekiem.

Specjał dla prawdziwych twardzieli

To przysmak tylko dla odważnych smakoszy. Chociaż wiele osób wychowanych w europejskiej kulturze obróci się z niesmakiem na myśl o zjedzeniu owada, świerszcze w czekoladzie to prawdziwy przysmak w Azji. Występują tam jako odpowiednik czekoladek z bombonierki

Japońskie mochi z anko

Kolorowe słodycze rodem z Japonii to prawdziwe dzieła sztuki. Niewielkie, w sam raz na jeden kęs, są wyjątkowym przysmakiem. Najbardziej popularne to mochi, czyli ciasteczka przygotowane z kleistego, ciągnącego się ryżu. Kolor przysmaku zależy od prowincji, w której jest serwowany, jak również pory roku. Wiosną ma kolor różowy i podaje się go razem z liściem wiśni, jesienią przybiera odcień kasztanowy. Popularnym nadzieniem mochi jest anko, czyli masa z czerwonej fasoli.

Mięso z mlekiem?

Deser z piersi kurczaka jest uznawany za narodowe danie Turcji. Mięso serwowane jest w towarzystwie delikatnego, mlecznego puddingu. Danie nie jest trudne do wykonania, można je samodzielnie przyrządzić w domu. Pierś z kurczaka gotujemy i dzielimy na cienkie włókna. Dodajemy ryż, cukier, mleko i cynamon. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dekoracja z bitej śmietany.

Halo halo

To nie żaden okrzyk powitania, ale najpopularniejszy filipiński deser. W jego skład wchodzi mleko, lody oraz kruszony lód. Wybór pozostałych dodatków zależy od fantazji kucharza, dlatego czasem znajdziemy w deserze kukurydzę i czerwoną fasolę, innym razem bataty i owoce. Po zmieszaniu wszystkich składników powstaje słodki, oryginalny koktajl.

Fantazyjne, pieczone lody

Wśród pieczonych łakoci znajdziemy banany i ananasy. Czemu więc nie można spróbować włożyć do piekarnika innych słodyczy? Autorami prawdziwej rewolucji wśród deserów są Szkoci, którzy jako pierwsi zaczęli smażyć w cieście czekoladowe batoniki. Skoro wystartowano ze smażeniem czekolady, nic nie stało na przeszkodzie, bo spróbować zapiec lody. Pomysł wykorzystali Amerykanie, którzy już w XIX wieku stworzyli przepis na tzw. baked Alaska.

Wykonanie tego deseru wcale nie jest takie trudne. Porcję lodów kładziemy na biszkoptowym cieście i przykrywamy pianą. Po włożeniu do rozgrzanego piekarnika, piana zmieni się w bezę zanim lody zdążą się roztopić. – Kiedy decydujemy się na pieczone lody, możemy wybrać smak, który najbardziej nam odpowiada. Orzeźwiającym uzupełnieniem bezy będą lody o smaku mango lub miętowe. Połączenie klasyki z nutką nowoczesności to lody śmietankowe z wiśniami – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciel marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. – Smak deseru będzie pełniejszy, jeśli postawimy na lody wykonywane na bazie prawdziwego masła, puszystej śmietany i świeżych owoców – dodaje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

425 More posts in Kuchnia category
Recommended for you
Ania Lewandowska chwali się pierniczkami bezglutenowymi! Fanom szkoda Roberta. Odpowiedź trenerki zaskakuje!
Ania Lewandowska chwali się pierniczkami bezglutenowymi! Fanom szkoda Roberta. Odpowiedź trenerki zaskakuje!

Boże Narodzenie coraz bliżej. Ania Lewandowska bardzo lubi ten czas. Spędza go w domu w...