Jarmuż na 3 sposoby

Właściwości zdrowotne tego zielonego warzywa znane były już w starożytności. Dzięki wysokiej zawartości sulforafanu, jarmuż wykazuje silne działanie antynowotworowe. Poza tym jest bogaty w błonnik, witaminy C i K, karotenoidy, w tym zbawienny dla naszej skóry, szczególnie latem, beta karoten, a także minerały, w szczególności potas i wapń. Jarmuż warto włączyć do swojej codziennej diety – oto trzy propozycje, jak to zrobić.

 

huffingtonpost.com

Koktajl z jarmużem i owocami

Składniki:

3 liście jarmużu

1 banan (obrany)

1 kiwi (obrane)

1/2 szklanki soku winogronowego lub jabłkowego

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 łyżka soku z limonki lub cytryny

Przygotowanie:

Liście jarmużu oderwać od zgrubienia pośrodku. Włożyć do miseczki, dodać pokrojonego na kilka kawałków banana, kiwi, sok z winogron, sok z limonki oraz mleko kokosowe. Miksować przez około 2 minuty.

Źródło: kwestiasmaku.com.

Sałatka z jarmużem, batatem i czarnym ryżem

Składniki:

3/4 szklanki czarnego ryżu

1 batat

2 duże liście jarmużu

3 łyżki sezamu

2 łyżeczki oleju sezamowego

2 łyżki oleju kokosowego (do smażenia batatów)

2 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka syropu klonowego

gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Czarny ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Liście jarmużu wrzucić do wrzątku i gotować przez 4 minuty. Następnie odcedzić je, dodać do ugotowanego ryżu i wymieszać.

W miseczce połączyć sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki i olej sezamowy, a następnie dodać do ryżu i jarmużu.

Na oleju kokosowym podsmażyć na średnim ogniu obrane i pokrojone w kostkę bataty, często mieszając, by ich nie przypalić. Po około 10 minutach, kiedy się zarumienią, dodać rozmaryn.

Tak przygotowane bataty dodać do sałatki, posypać lekko zrumienionym na patelni sezamem i całość skropić sokiem z limonki.

Źródło: kwestiasmaku.com.

Kotleciki z jarmużu

Składniki:

75 dag jarmużu

4 jajka

10 dag masła

czerstwa bułka

pół szklanki mleka

bułka tarta

szczypta soli i pieprzu

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Jarmuż gotować w wodzie z dodatkiem soli przez ok 3 minuty. Następnie dokładnie odcisnąć i posiekać lub zmielić w maszynce. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i mocno odcisnąć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z masłem i wymieszać z masą z jarmużu. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszać. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Źródło: przyslijprzepis.pl.

____________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ