Jarmuż na 3 sposoby
Właściwości zdrowotne tego zielonego warzywa znane były już w starożytności. Dzięki wysokiej zawartości sulforafanu, jarmuż wykazuje silne działanie antynowotworowe. Poza tym jest bogaty w błonnik, witaminy C i K, karotenoidy, w tym zbawienny dla naszej skóry, szczególnie latem, beta karoten, a także minerały, w szczególności potas i wapń. Jarmuż warto włączyć do swojej codziennej diety – oto trzy propozycje, jak to zrobić.
Koktajl z jarmużem i owocami
Składniki:
3 liście jarmużu
1 banan (obrany)
1 kiwi (obrane)
1/2 szklanki soku winogronowego lub jabłkowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Przygotowanie:
Liście jarmużu oderwać od zgrubienia pośrodku. Włożyć do miseczki, dodać pokrojonego na kilka kawałków banana, kiwi, sok z winogron, sok z limonki oraz mleko kokosowe. Miksować przez około 2 minuty.
Źródło: kwestiasmaku.com.
Sałatka z jarmużem, batatem i czarnym ryżem
Składniki:
3/4 szklanki czarnego ryżu
1 batat
2 duże liście jarmużu
3 łyżki sezamu
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki oleju kokosowego (do smażenia batatów)
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka syropu klonowego
gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Czarny ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Liście jarmużu wrzucić do wrzątku i gotować przez 4 minuty. Następnie odcedzić je, dodać do ugotowanego ryżu i wymieszać.
W miseczce połączyć sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki i olej sezamowy, a następnie dodać do ryżu i jarmużu.
Na oleju kokosowym podsmażyć na średnim ogniu obrane i pokrojone w kostkę bataty, często mieszając, by ich nie przypalić. Po około 10 minutach, kiedy się zarumienią, dodać rozmaryn.
Tak przygotowane bataty dodać do sałatki, posypać lekko zrumienionym na patelni sezamem i całość skropić sokiem z limonki.
Źródło: kwestiasmaku.com.
Kotleciki z jarmużu
Składniki:
75 dag jarmużu
4 jajka
10 dag masła
czerstwa bułka
pół szklanki mleka
bułka tarta
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Jarmuż gotować w wodzie z dodatkiem soli przez ok 3 minuty. Następnie dokładnie odcisnąć i posiekać lub zmielić w maszynce. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i mocno odcisnąć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z masłem i wymieszać z masą z jarmużu. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszać. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Źródło: przyslijprzepis.pl.
____________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.