Zdrowe i pyszne, domowe chipsy!
Zamiast kupować chipsy w sklepie możesz w bardzo łatwy sposób przygotować je sama w domu. Nie będziesz po raz kolejny wyrzucać sobie, że dałaś się skusić na dawkę niezdrowych kalorii. Stworzysz smaczną oraz zdrową przekąskę, która zachwyci podniebienia największych smakoszy i wejdzie na stałe do menu Twoich dzieci.
Chipsy z jabłek
Składniki: jabłka, przyprawy (cynamon, kardamon, przyprawa do piernika albo szarlotki)
Przygotowanie: jeżeli nie posiadasz szatkownicy, pokrój jabłka na bardzo cienkie plasterki razem z gniazdami. Aby pozbyć się pestek, możesz delikatnie uderzyć każdym plasterkiem np. o deskę do krojenia. Następnie posyp je przyprawą (wedle uznania). Na blachę połóż papier do pieczenia. Plasterki jabłka układaj na niej bardzo ciasno, ponieważ będą się kurczyć w trakcie pieczenia. Nastaw piekarnik na 70°C i włącz termoobieg. Plasterki jabłka piecz przez 4 godziny.
Chipsy z dyni
Składniki: 150 g obranej dyni, oliwa z oliwek, sól, zioła prowansalskie bądź inna przyprawa wedle uznania
Przygotowanie: dynię potnij na plasterki. Najlepiej będzie, jeśli wykorzystasz do tego obieraczkę do warzyw. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, ciasno ułóż na niej przygotowane plasterki dyni, które następnie skrop oliwą i posyp przyprawami. Piekarnik rozgrzej do 130°C, włącz termoobieg. Chipsy piecz przez ok. godzinę, do momentu, kiedy staną się chrupiące.
Chipsy z batatów
Składniki: 2 słodkie ziemniaki, sproszkowane, suszone pomidory, słodka papryka, tymianek, oliwa extra virgine, grubo zmielona sól
Przygotowanie: ziemniaki pozostaw ze skórką, potnij je na cienkie plasterki. Następnie przełóż talarki do półmiska, skrop oliwą, posyp suszonymi pomidorami, tymiankiem, słodką papryką, solą i ewentualnie chilli. Blachę wyłóż papierem. Piekarnik rozgrzej do 180°C, włącz termoobieg, wstaw do środka blachę z batatami. Po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz talarki ok. 20 minut. Na koniec ustaw temperaturę na 100°C, wyłącz termoobieg i susz chipsy jeszcze przez kilka minut (możesz uchylić drzwiczki piekarnika, wtedy łatwiej skontrolujesz, czy już są gotowe).
Chipsy z jarmużu
Składniki: kilka dużych liści jarmużu, nierafinowany cukier, grubo zmielona sól
Przygotowanie: Umyj liście jarmużu, następnie oddziel piórka od rdzenia. Przełóż je do miski, skrop odrobiną oliwy, posyp solą i niewielką ilością cukru, który złagodzi lekko gorzki smak liści. Blachę wyłóż papierem, rozłóż na nim przyprawione liście. Piekarnik rozgrzej do 170°C. W trakcie suszenia dobrze będzie uchylić odrobinę drzwiczki piekarnika. Piecz chipsy ok. 20 minut. W przypadku jarmużu trzeba kontrolować zarówno czas, jak i temperaturę – cienkie liście mogą łatwo się przypalić.
Smacznego!
Źródło: wszystkie przepisy pochodzą ze strony http://www.mytaste.pl