Spaghetti w 5 smakach

Nie masz pomysłu na obiad? Jesteś fanem kuchni włoskiej? Świetnie trafiłeś. Przygotowaliśmy dla Ciebie 5 pomysłów na spaghetti w oryginalnych smakach. Co dzisiaj na obiad – szpinak czy kurki? Sprawdź przepisy godne polecenia!

www.procook.co.uk

Dania dla 4 osób:

Spaghetti ze szpinakiem – 20 min

Makaron spaghetti 400g

Świeży szpinak 500g

Pierś z kurczaka 400g

Śmietana 12% 100ml

2 ząbki czosnku

Pieprz, sól

Oliwa

Przygotowanie:

1.Gotujemy makaron al dente – 8 min.

2.Pokrojoną na kawałki i przyprawioną pierś z kurczaka, smażymy na niewielkiej ilości oleju.

3.Szpinak dusimy na patelni z posiekanym czosnkiem, po czym przyprawiamy.

4.Do szpinaku wlewamy śmietanę, aby wytworzył się sos szpinakowo-śmietanowy.

5.Nakładamy na talerz makaron, kurczaka i polewamy obficie sosem.

Spaghetti z kurkami – 35 min

Makaron tasiemki 400g

Świeże kurki 300g

Pierś z kurczaka 400g

Śmietana 12% 100ml

1 cebula

2 ząbki czosnku

Świeża natka pietruszki

Pieprz, sól, bazylia

Oliwa

Przygotowanie:

1.Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na niewielkiej ilości oleju.

2.Na patelnię dorzucamy świeże, umyte kurki. Przyprawiamy i dusimy pod przykryciem.

3. Gotujemy makaron al dente – 8 min.

4.Pokrojoną na kawałki i przyprawioną pierś z kurczaka, smażymy na niewielkiej ilości oleju.

3.Usmażoną pierś z kurczaka dodajemy do kurek i wrzucamy posiekaną pietruszkę. Wlewamy śmietanę i dusimy 10 min.

5.Nakładamy na talerz makaron i polewamy sosem.

Spaghetti z masłem orzechowym – 20 min

Makaron spaghetti 400g

Masło orzechowe 2 łyżki

1 czerwona papryka

Świeża natka pietruszki

1 ząbek czosnku

Ziarna sezamu 4 łyżki

Sos sojowy 4 łyżki

Cytryna

Przygotowanie:

1.Gotujemy makaron al dente – 8 min.

2.Kroimy czerwoną paprykę, natkę pietruszki i czosnek.

3.Masło orzechowe, sok z cytryny, sos sojowy i posiekany czosnek mieszamy z ugotowanym makaronem.

4.Dodajemy paprykę i pietruszkę – dusimy 10 min, następnie wrzucamy uprażone na patelni ziarna sezamu.

5.Gotowe, wymieszane danie nakładamy na talerz.

Spaghetti bolognese – 30min

Mięso mielone wołowe 500g

¼ szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)

1 puszka pomidorów

5 suszonych pomidorów

1 opakowanie przecieru pomidorowego (pasty) 500g

4 ząbki czosnku

1 cebula

Świeża bazylia

Suszony majeranek 2 łyżki

Pieprz, sól

Oliwa

Przygotowanie:

1. Gotujemy makaron al dente – 8 min.

2.Posiekaną cebulę i czosnek kolejno podsmażamy.

3. Dodajemy przyprawione mięso i smażymy do zrumienienia.

4. Całość podlewamy ¼  szklanki czerwonego wina i dusimy przez 10 minut.

5. Dodajemy pokrojone pomidory, garść posiekanej bazylii oraz suszony majeranek – dusimy kolejne 10 min.

6.Wykładamy na talerz makaron, polewamy sosem, posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

Spaghetti carbonara – 35 min

Makaron penne 400g

2 jajka

Śmietana 12% 100ml

Boczek 25dag

Żółty ser w kostce

1 czerwona papryka

cebula

2 ząbki czosnku

Świeża bazylia

Świeża natka pietruszki

Pieprz, sól

Oliwa

Przygotowanie:

1.Gotujemy makaron al dente – 8 min.

2.Boczek kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy.

3. Na tłuszcz pozostały na patelni wrzucamy posiekaną cebulę, kolejno czosnek i paprykę.

4.Śmietanę, jaja, pół kostki sera oraz pieprz i sól mieszamy w miseczce.

5. Do cebuli i czosnku wrzucamy usmażony boczek, posiekaną natkę pietruszki i bazylię oraz ugotowany makaron penne – dusimy 2 min.

6.Wlewamy masę jajeczną i mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje.

7.Wykładamy na talerz gotowe danie, następnie posypujemy żółtym serem i ozdabiamy bazylią.

Bon appetit !

Karina Pietrzkiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ