Tarta dyniowa
Sezon na pyszności z dyni ruszył pełną parą! To warzywo, które może mieć najróżniejsze zastosowania w naszej kuchni. My, prezentujemy jak zrobić tarte dyniową na słodko, według przepisu Jamiego Oliviera!
Kruche ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
Nadzienie:
- 500 g obranej dyni
- 500 ml tłustego mleka
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane) lub łyżeczka esencji waniliowej
- 2 duże jajka
Przygotowanie:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodajemy rozbełtane jajko oraz mleko i zagniatamy delikatnie do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Przygotowujemy masę dyniową. Dynie kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla a także dodajemy, cukier i wanilie lub esencję waniliową Całość zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia będzie już miękka, zdejmujemy rondel z ognia, wyrzucamy laskę wanilii i miksujemy zawartość garnka na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub ryżem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160°C.
Dwa rozbełtane jajka mieszamy z chłodną masą dyniową i ponownie miksujemy blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy około 35-45 minut w temp. 160°C. aż masa będzie sztywna. Ciasto możemy serwować z bitą śmietaną i lodami. Smacznego!