Błędy kulinarne!

Zachowania kulinarne wynosimy najczęściej z domu rodzinnego. Smażenie na maśle lub dwa razy w tym samym oleju oraz ponowne zamrażanie wydaje się nam czymś całkowicie naturalnym. Prowadzi to jednak do niekorzystnych dla naszego zdrowia konsekwencji.

teekalin.blogspot.com

Nie zamrażaj ponownie żywności!

Głównym powodem, dla którego nie można ponownie zamrażać żywności, a zwłaszcza mięsa są drobnoustroje. Ich aktywność w zamrożonych produktach jest uśpiona. Kiedy temperatura podnosi się aktywność mikroorganizmów rośnie, co prowadzi do psucia się żywności. Duże kawałki mięsa rozmrażaj zatem stopniowo, np. w wodzie lub lodówce, żeby zapobiec gwałtownemu wzrostowi temperatury. Ponowne zamrażanie żywności, a przede wszystkim mięsa, nie jest bezpieczne także ze względu na zawartą w komórkach wodę. Szybkie i drastyczne obniżanie temperatury powoduje tworzenie się kryształków lodu, które niszczą tkanki produktów żywnościowych. Podczas rozmrażania w tych miejscach gromadzi się więcej wody, a ponowne zamrożenie wywołuje coraz większe uszkodzenia, co z kolei przyśpiesza proces psucia się żywności.

Nie smaż dwa razy na tym samym oleju!

Do smażenia najczęściej frytek zużywamy duże ilości oleju, których potem nie chcemy wyrzucać. Zlany z patelni olej przechowujemy w słoikach gotowy do kolejnego użycia. Jest to bardzo powszechne i jednocześnie niekorzystne dla zdrowia zjawisko. Tłuszcze zawarte w olejach ulegają pod wpływem wysokiej temperatury lub bezpośredniego działania tlenu zawartego w powietrzu niepożądanym procesom oksydacji, czyli utleniania. Oksydacja tłuszczów może powodować nie tylko zmiany w barwie, smaku czy zapachu olejów, ale może obniżać ich jakość oraz stanowić zagrożenie dla zdrowia. Podczas smażenia do oleju przenikają cząstki potrawy, składniki panierki oraz sok wyciekający ze smażonego produktu. Wszystko to powoduje, że substancje, które powstają w wyniku utleniania tłuszczów są toksyczne, dlatego też do kolejnego smażenia nie wykorzystuj użytego już oleju.

Nie smaż na maśle!

Kiedy skończył Ci się olej, chcąc coś usmażyć sięgasz często po masło. Jedynym masłem, na którym smażenie jest dozwolone to masło klarowane, ponieważ ma wyższą temperaturę dymienia, która wynosi ok. 250 stopni. Podczas ogrzewania masła przez dłuższy czas i w wysokiej temperaturze powstają szkodliwe dla zdrowia związki, głównie akroleina. Wyczujesz ją bez trudu, ponieważ ma charakterystyczny duszący zapach i działa drażniąco, zwłaszcza na oczy. Akroleina powoduje nienaprawialne uszkodzenia DNA, co w rezultacie może wywoływać tworzenie lub rozwój nowotworów.

Źródło: decare.pl, wordpress.com

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ