Olej nie tylko słonecznikowy

olej life4styleTłuszcze roślinne są nieodzownym elementem każdej kuchni. Służą do smażenia, dodają smaku sałatkowym dressingom, wchodzą w skład marynat. Najpopularniejszym olejem w Polsce pozostaje olej słonecznikowy – znajduje on zastosowanie w niemal każdym gospodarstwie domowym. Innym popularnym tłuszczem roślinnym jest oliwa z oliwek, ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Jednak nie każdy wie, że istnieje wiele innych olejów, wartych uwagi w naszej kuchni.

Olej sezamowy stanowi składnik wielu dań kuchni azjatyckiej. Charakteryzuje się pięknym, głębokim, brązowym kolorem oraz intensywnym zapachem i zdecydowanym smakiem. Najlepiej spożywać go na surowo, gdyż w trakcie smażenia traci on swoje cenne właściwości.

Innym olejem wykorzystywanym w kuchni azjatyckiej jest olej ryżowy. Ma on delikatny smak, dzięki czemu nie przytłacza innych składników potraw. Ma także jasną barwę.

Kolejną propozycją jest olej z pestek dyni. On również posiada bardzo wyrazisty smak i aromat, a także oryginalny zielony kolor, nadający potrawom nowego wymiaru nie tylko w kwestii walorów smakowych, ale także pod względem wyglądu.

Doskonałym składnikiem, z którego można pozyskiwać oleje, są orzechy. Olej z orzechów włoskich, laskowych, arachidowych – wszystkie te oleje pachną tak, jak produkty, z których zostały wytworzone. Doskonale nadają się one do wszelkiego rodzaju sałatek.

Wbrew pozorom to, jakiego oleju użyjemy do potrawy, może mieć ogromne znaczenie. Wykorzystanie tłuszczu pozyskanego z innej rośliny niż zwykle, może sprawić, iż danie nabierze całkowicie innego wymiaru. Warto więc poeksperymentować z olejami, które wcześniej nie gościły w waszych kuchniach, a obecnie są coraz szerzej dostępne w polskich sklepach.

Alicja Borza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ