Vege grill
Danie główne:
Feta i bazylia uwięzione w pomidorze
Składniki:
– ser feta
– bazylia, najlepiej świeża
– oliwa
– pieprz
– duże pomidory
Przygotowanie:
Z każdej połówki pomidora należy wydrążyć łyżką nasiona i sok, a następnie umieścić w nim ser feta, oprószyć pieprzem i polać odrobiną oliwy. Aby nasze „miseczki” nie przewracały się nażyć ugnieś wokół nich folię aluminiową na kształt murku. Upieczone pomidory należy posypać dużą ilością świeżo posiekanej bazylii.
Zamiast pomidorów można użyć papryki. Należy ją wcześniej podgotować, żeby grillowanie warzywa nie trwało wieki!
Serowo nadziane roladki z bakłażana i cukinii
Danie, które zachęci również mięsożerców. Pyszne, proste w przygotowaniu i zachwycające.
Składniki:
– bakłażan
– cukinia
– filiżanka sera ricotta
– ser kozi
– kilka suszonych pomidorów
– paczka rukoli
– świeża bazylia
– ząbek czosnku
– tymianek
-orzechy włoskie
– oliwa
– pieprz i sól
Przygotowanie:
Cukinię i bakłażan pokroić wzdłuż na równe plastry 0,5 – 1 cm. Następnie skrop je oliwą, posyp solą i pieprzem i połóż na grillu. W chwili, kiedy będą lekko zarumienione i średnio twarde zdejmij je z ognia do ostygnięcia.
Pesto z rukoli i koziego sera:
Zblenduj rukolę z kozim serem i kilkoma orzechami włoskimi. Do całości dolej oliwę. Możesz przyprawić pieprzem i solą, chociaż smak rukoli jest na tyle wyrazisty, że nie powinno być to potrzebne.
Ricotta z suszonymi pomidorami, bazylią i tymiankiem
Pomidory należy pokroić w cienkie paski, bazylię, czosnek i tymianek posiekać, a następnie dodać do ricotty i pomieszać. Do całości należy wlać odrobinę oliwy, oprószyć pieprzem i solą.
Bakłażan posmarować musem z ricotty i zwinąć w roladkę. Tak samo należy „potraktować” cukinię, nakładając na nią pesto z rukoli. Jeśli chcemy, aby danie podane zostało na ciepło należy położyć gotowe roladki na grilla dosłownie na kilka minut.